trapez
k.b:

Od czego zacząć

W trapezie jedna z podstaw jest trzy razy dluższa od drugiej. Przez środek S jednej z
przekątnych poprowadzono prostą l równoległą do drugiej przekatnej długości m. Wtedy długość
odcinka prostej l zawartego wewnątrz trapezu jest równa: a) 3/2m b) 3/4m c) 2/3m d) 4/3mxx
1 sty 21:48
k.b: Czy rysunek jest poprawny? i poprawka, odp d) 4/3m
1 sty 21:49
iteRacj@: rysunek poprawny,
−podstawy "wycinają" w trapezie dwa trójkąty stykajace się wierzchołakmi, są to trójkaty
podobne
w takiej skali, jak proporcja między długością podstaw
−ta informacja pomoże znaleźć proporcję, w jakiej punkt przecięcia przekątnych dzieli krótszą
przekątną
i czerwony odcinek jest krótszy niż m, dwie odpowiedzi odpadają
1 sty 22:06
Basia:

| | a | |
zacząć trzeba od tego, że w każdym trapezie trójkąty APB i CPD są podobne w skali k= |
| |
| | b | |
u Ciebie k = 3
czyli PC=y i PA=3y
natomiast PD = z i PB = 3z
czyli 4z=m
przekatna AC ma długość 4y czyli SC=2y i SA=2y
| | AP | | 3y | | 3 | |
z tego wynia, że trójkąty ADB i AFE w skali |
| = |
| = |
| |
| | AS | | 2y | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | m | | m | |
czyli FS = |
| DP = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 6 | |
| | 4 | |
mogłam się gdzieś pomylić, ale na pewno nie jest to |
| m; przecież FS nie może być dłuższy |
| | 3 | |
od BD
no chyba, że coś źle zrozumiałam
1 sty 22:10
k.b: dziękuję bardzo za pomoc
1 sty 22:22
2 sty 00:20