Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanie z trapezem przekątne
k.b: W trapezie jedna z podstaw jest trzy razy dluższa od drugiej. Przez środek S jednej z
przekątnych poprowadzono prostą l równoległą do drugiej przekatnej długości m. Wtedy długość
odcinka prostej l zawartego wewnątrz trapezu jest równa: a) 3/2m b) 3/4m c) 2/3m d) 4/3m
1 sty 21:14
1 sty 23:08
Eta:
| | 6a+2a | |
Punkt S leży na EF , |EF|= |
| =4a −−− linia środkowa trapezu |
| | 2 | |
| | 6a−2a | |
to |SK|= |
| =2a=|DC|=|BN|=2a i |AN|=4a oraz z treści zadania |BD|=m |
| | 2 | |
trójkąty ABD i ANM są podobne z cechy (kkk)
| | m | | 6a | | 2 | |
zatem |
| = |
| ⇒ |MN|= |
| m |
| | |MN| | | 4a | | 3 | |
===========
Odp: C)
2 sty 00:20