Wyznaczyć rzut punktu oraz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i pr
bartek: Wyznaczyć rzut punktu P(37,−15,10) na prostą l: (x+18)/5=(y+18)/6=(z−9)/−9
podpowiecie od czego zacząć?
1 sty 21:48
Pytający:
Wektor kierunkowy podanej przez Ciebie prostej to v=[5,6,−9] i do tej prostej należy punkt
(−18,−18,9), zatem równanie parametryczne to:
| | ⎧ | x=−18+5t | |
| l: | ⎨ | y=−18+6t |
|
| | ⎩ | z=9−9t | |
Czyli punkt Q=(−18+5t,−18+6t,9−9t) należy do prostej l.
Musisz znaleźć takie t, że wektor PQ jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej l (wtedy
Q jest rzutem punktu P na tę prostą).
PQ=[−18+5t−37,−18+6t+15,9−9t−10]=[−55+5t,−3+6t,−1−9t]
Wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy zero:
v•PQ=[5,6,−9]•[−55+5t,−3+6t,−1−9t]=142t−284=0 ⇔ t=2
Zatem szukany punkt to:
Q=(−18+5*2,−18+6*2,9−9*2)=(−8,−6,−9).
Czyli można zacząć od rozwiązania.
1 sty 22:35
bartek: Tutaj chyba nie chodzi o rownanie parametryczne "równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt
P i prostopadłej do prostej l"
1 sty 23:11
bartek: PS: dzieki, punkt jest dobry
1 sty 23:13
Pytający:
To równanie parametryczne to przecież równanie prostej l, a nie żadnej płaszczyzny. Nic w
treści nie napisałeś o tym, by znaleźć równanie jakiejś płaszczyzny.

A jak znaleźć "równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i prostopadłej do prostej l"
już wcześniej napisałem Ci tutaj:
365323
Upraszczając:
Ax+By+Cz+D=0
Ax+By+Cz−(Ax
0+By
0+Cz
0)=0
A(x−x
0)+B(y−y
0)+C(z−z
0)=0
Czyli:
5(x−37)+6(y+15)−9(x−10)=0
5x+6y−9x−185=0
2 sty 17:42
Pytający:
Dwie ostatnie linijki to bzdury, poprawione:
5(x−37)+6(y+15)−9(z−10)=0
5x+6y−9z−5=0
2 sty 17:46