Napisać równanie płaszczyzny
bartek: Napisać równanie płaszczyzny. Mam:
współrzędne wektorów:
AB=[0,−2,3]
AC=[6,−2,−6]
iloczyn wektorów:
AB x AC=[18,18,12]
1 sty 19:34
Adamm: nie da rady, więcej potrzeba informacji
1 sty 19:36
bartek: Punkty A(−2,5,2), B(−2,3,5) i C(4,3,−4)
1 sty 19:37
1 sty 20:39
bartek: |x y z 1 |
|−2 5 2 1| = 0
|−2 3 5 1|
|4 3 −4 1|
|5 2 1|
x* |3 5 1|=18*x
|3 −4 1|
|−2 2 1|
y* |−2 5 1|=−18*y
|4 −4 1|
|−2 5 1|
z* |−2 3 1|=18*z
|4 3 1|
|−2 5 2 |
|−2 3 5 |=78
|4 3 −4 |
18*x+18*y+12−78=0
co mam źle?
1 sty 21:07
Pytający:
Przecież to dobre równanie (można skrócić, ale nie trzeba):
18*x+18*y+12z−78=0.
Chyba że pytasz, dlaczego jest 18y−78, a nie −18y+78. Licząc wyznacznik rozwinięciem Laplace'a
powinieneś mnożyć przez (−1)indeks kolumny+indeks wiersza.
1 sty 21:22
bartek: dzięki, a co zrobić, żeby wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i
prostopadłej do prostej l?
1 sty 21:31
Pytający:
Prosta jest prostopadła do tej płaszczyzny, czyli wektor kierunkowy tej prostej to wektor
normalny tej płaszczyzny (czyli właśnie wektor prostopadły do tej płaszczyzny).
Wystarczy wstawić do równania ogólnego współrzędne tego wektora normalnego, a następnie
podstawić współrzędne punktu należącego do płaszczyzny i obliczyć brakujący współczynnik D.
Równanie ogólne:
Ax+By+Cz+D=0, gdzie: [A,B,C] to wektor normalny tej płaszczyzny
D=−(Ax+By+Cz)
1 sty 21:44
bartek: to już troche inne zadanie, wstawie nowey wątek
1 sty 21:47
Adamm: jakieś armaty czy co na takie prościutkie zadanko
3(x+2)+3(y−5)+2(z−2)=0
3x+3y+2z−13=0
1 sty 22:37