Logarytmy
Pożądający rozwiązania: Zad 1
Podaj liczbę rozwiązań równania |log1/3|x||−4=m w zależności od parametru m
zad 2
Oblicz x: log4x=log√23
zad 3
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log2√x+log4x
zad 4
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log3(x2+x+1) oraz jej miejsca zerowe
1 sty 11:48
5-latek: log4x=0,5*log2x= log2√x i x>0
log√23= log29
log2√x= log29
stad x=81
1 sty 11:56
Pożądający rozwiązania: i jak bedzie wygladal wykres w zadaniu 3? ktoś byłby w stanie przybliżyć
z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc z tymi zadaniami
1 sty 11:57
5-latek: W zadaniu 4
x2+x+1>0(dziedzina
30= x2+x+1 (miejsca zerowe wyznacz
jedziesz .
Zadanie nr 3 Popatrzyc na definicje ligarytmu i wyznaczyc dziedzine
byla juz podpowiedz w zadaniu nr 4
1 sty 12:00
Pożądający rozwiązania: dobra 3 i 4 jakoś poszło a te zad 1?
1 sty 12:52
Pożądający rozwiązania: i dlaczego/jak w zad 2
log4x zmienił się w 0.5*log2x ? dalej rozumiem
1 sty 12:56
5-latek: | | 1 | |
log4x= log22x= |
| log2x= log2x1/2= log2√x |
| | 2 | |
1 sty 13:00
Pożądający rozwiązania: jednak jeszcze do zadania 4, jaka jest dziedzina jeśli delta jest ujemna czyli nie ma rozwiazan
dlate tej funkcji kwadratowej?
1 sty 13:01
1 sty 13:03
Pożądający rozwiązania: jasne.. rzeczywiste i brak miejsc zerowych
1 sty 13:08
Pożądający rozwiązania: 30= x2+x+1 wiec jednak odpada liczenie tego? skoro nie ma miejsc zerowych...
z tego wyszloby x=0 i x=−1
1 sty 13:11
5-latek: Rzeczywiste tak ale czy brak miejsc zerowych ?
log3(x2+x+1)=0
0= log31
log3(x2+x+1)= log31
x2+x+1=1
x2+x=0 ⇒x(x+1)=0 dokoncz
albo z deficji logarytmu
ac=b
log3(x2+x+1)=0
stad 30= x2+x+1. a 30=1
1 sty 13:14
Pożądający rozwiązania: dokonczylem juz, "z tego wyszloby x=0 i x=−1"
po wykresie widać ze brak miejsc zerowych?
1 sty 13:17
Pożądający rozwiązania: sa miejsca zerowe czy nie? na wykresie nie ma wiec jakim cudem moge jednak wystepowac
1 sty 13:30
5-latek: Przeciez ta funkcja to nie y=x2+x+1 tylko log3(x2+x+1)
wiec ?
1 sty 13:38
Pożądający rozwiązania: czyli te miejsca to x=0 i x=−1?
1 sty 13:40