31 gru 12:24
iteRacj@:
mam zupełnie inny wynik, wpisz tu, jak to liczyłeś
31 gru 12:43
jc: Wystarczy spojrzeć na asymptoty i upewnić się, że dla 5 mamy −1.
31 gru 12:49
vever: wiekszy pierwiastek wielomianu 3 stopnia to x=9 bo tam jest x=1 x=−1 x=9
a =[√3/32+(1−√2/2)(1+√2/2)}]*3/9+49/18 ?
31 gru 12:51
vever: b=9 a=114/36
31 gru 12:53
iteRacj@: ja w zad.5 też patrzyłam na asymptoty,
a pierwiastka wielomianu 3 stopnia tam nie widzę
31 gru 12:55
vever: poziom roszerzony 5 zad sory
31 gru 12:55
iteRacj@: a to chodzi o poziom rozrzesrzony i strone 4?
31 gru 12:56
vever: tak
31 gru 12:57
vever:
31 gru 13:07
31 gru 13:14
iteRacj@: jak obliczyłeś ctg(125o)?
31 gru 13:15
iteRacj@: i to określenie "większy pierwiastek wielomianu" też niejednoznaczne, i 1 i 9 jest wieksze od
pierwiastka −1
31 gru 13:18
vever: wiem ale wybarałam największy skoro niesprecyzowane zadanie
31 gru 13:20
iteRacj@:
ja też tak wybrałam, ale powinno być precyzyjnie podane
31 gru 13:22
vever: ctg125°=√3/3
31 gru 13:22
vever: wiec podniosłam do kwadratu
31 gru 13:22
5-latek: ctg125o= −tg35o
31 gru 13:26
31 gru 13:27
vever: dobra juz wiem co nie tak sory
31 gru 13:27
5-latek: a 125= 90+30 czy 90+35?
31 gru 13:28
vever: ile to −tg35stopni ?
31 gru 13:28
vever: to drugie
31 gru 13:29
vever: można odczytac z tablic ?
31 gru 13:30
5-latek: Dzien dobry
iteRacjo
31 gru 13:34
vever: czy można odczytac z tablic te wartość −tg35stopni?
31 gru 13:37
iteRacj@: dzień dobry 5−latku
@ vever
w tablicach są przybliżenia wartości funkcji trygonometrycznych,
jeśli w zadaniu nie jest powiedziane, że można stosować przybliżenia,
to należy sądzić, że chodzi o dokładne wartości
31 gru 13:37
vever: dzięki
31 gru 13:37
vever: to ile to jest −tg35stopni?
31 gru 13:39
vever: ?
31 gru 13:40
iteRacj@:
to jest −tg(35o), liczba niewymierna
31 gru 13:42
vever: a=−tg35stopni/4 +49/18
31 gru 13:46
iteRacj@: pewnie w tym zadaniu miało być 135o i przez pomyłkę jest 125o
31 gru 13:47
vever: prawidłowa odpowiedzia w tym zadaniu jest ta wymieniona wyżej ?
31 gru 13:48
iteRacj@:
| | 5 | | 49 | |
wg mnie |
| *ctg2(125o)+ |
| |
| | 6 | | 18 | |
31 gru 13:51
5-latek: wedlug klucza masz a=3
OK niech bedzie
| | √3 | | √2 | | 3 | | 2 | | 12 | | 18 | | 30 | |
Nawias mamy |
| )2+(1−( |
| )2= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 3 | | 2 | | 9 | | 4 | | 36 | | 36 | | 36 | |
| 15 | | 49 | | 64 | | 54 | |
| + |
| = |
| ≠3 bo musialo by byc |
| wtedy to =3 |
| 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
No ale zrobilismy to bez ctg
2(125
o)
| | 5 | | 5 | | 49 | | 54 | |
czyli nawias * ctg2125o musi byc rowne |
| bo |
| + |
| = |
| =3 |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
A to bedzie tak jesli zamiast ctg
2125
o bedzie ctg
2120
ctg120
o= −tg30
| | √3 | | 3 | |
a (−tg30o)2= (− |
| )2= |
| |
| | 3 | | 9 | |
| | 15 | | 3 | | 45 | | 5 | |
Teraz naszse wyrazenie w nawiasie |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 9 | | 162 | | 18 | |
Wedlug mnie tam jest blad
31 gru 13:52
vever: w kazdym badz razie dzieki za pomoc
31 gru 13:59