wyznacz współrzędne punktu C
karolina: W układzie XOY obrano punkty A(4,−2) i B(−4,2). Na prostej o równaniu y=2 wyznacz współrzędne
punktu C(x,y) takiego, że suma odległości CB + AC jest
najmniejsza. Wykonaj niezbędne obliczenia.
instrukcja pomocnicza:
Wykonanie rysunku i uzasadnienie, że suma odległości jest najmniejsza, gdy punkty będą
współliniowe
Zapisanie równania prostej AB
Zapisanie równania pozwalającego obliczyć współrzędne punktu C
29 gru 19:19
29 gru 19:47
karolina: nie
29 gru 19:53
jc: C=B
Dlaczego nie piszesz znaku równości pomiędzy A i (4,−2)?
29 gru 19:55
karolina: zapomnaiałm
29 gru 19:57
karolina: skąd c=B?
29 gru 19:58
===:
... bo to jakiś trolik z zerowym poziomem ambicji. Ktoś taki co to "potrzebuje mieć", nie
rozumiem, dokończ itp. NIE KARMIĆ TROLA
29 gru 19:59
jc: Zobaczysz, jak zrobisz rysunek.
29 gru 20:02
karolina: zrobiłam i nadal nie rozimeum
29 gru 20:03
jc: Punkt B leży na prostej y=2. Dlatego wybierasz C=B.
29 gru 20:07
karolina: a możesz całkowicie roziwązać zadanie?
29 gru 20:22