Prosta i punkty.
kooot: Na prostej o równaniu y=x−2 znajdź punkt, dla którego suma jego odległości od punktów A=(−3,4)
i B=(1,5) jest najmniejsza.
Zupełnie nie wiem, od czego zacząć...
14 lis 22:18
14 lis 22:20
kooot: Ale ja nie mam znaleźć długości odcinka AB...
14 lis 22:22
Qulka: masz znaleźć sumę długości odcinków AC i BC wzór jest ten sam tylko 2 razy
14 lis 22:26
grumpycat: Nie rozumiem... Mam przyrównać długość odcinka AC do BC?
14 lis 22:28
Qulka: dodać do siebie .. w treści masz wyraźnie suma
14 lis 22:29
Qulka:

C(3,1) a suma tych odległości = 5
√5
14 lis 22:31
kooot: Stosując się do tego, co mówisz wychodzi mi, że |AC|=√2x2−6x+45, a |BC|=√2x2−16x+50...
14 lis 22:32
kooot: Nie mam pojęcia, jakim cudem ci to wyszło. Mogłabyś to jaśniej wytłumaczyć?
14 lis 22:36
Qulka: no i teraz suma tych pierwiastków ma być minimalna więc np.: pochodne
14 lis 22:41
kooot: Problem w tym, że jeszcze nie wiem, jak się liczy pochodne.
14 lis 22:42
kooot: Może jest jakiś prostszy sposób, by to znaleźć?
14 lis 22:46
Qulka: to numerycznie ...
podstaw kilka iksów i policz sumę tych pierwiastków i Ci wyjdzie jak się to zmienia ..
14 lis 22:46
kooot: Metodą prób i błędów? Nie zaliczą mi zadania, gdy tak zrobię..
14 lis 22:47
Eta:
A może w treści zadania jest: ..... suma kwadratów odległości jest najmniejsza?
14 lis 22:49
kooot: Nie, suma odległości..
14 lis 22:50
kooot: Ech, czyli nie ma innego sposobu niż podstawianie różnych iksów? Przecież ich może być
nieskończenie wiele, nawet w przedziale <2,3>...
14 lis 23:10
Qulka: możesz podnieść do kwadratu .. ale nadal będziesz miał mnożenie pierwiastków (wzory skróconego
mnożenia) ... i nie wygląda na to żeby tam się coś skróciło.. ale nie sprawdzałam możesz się
bawić
14 lis 23:15
Mila:

A=(−3,4) i B=(1,5)
1) Znajdujemy punkt symetryczny do B względem prostej
k: y=x−2
m⊥k i B∊m⇔
m: y=−x+6
S − punkt przecięcia prostych
−x+6=x−2
x=4, y=2
S=(4,2)
B'(x,y)
| | 1+x | | 5+y | |
S jest środkiem BB'⇔4= |
| , 2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
8=1+x , 4=5+y
B'=(7,−1)
Najkrótsza droga z B' do A to odcinek AB'.
|BC|=|B'C|
C znajdujesz jako punkt przecięcia prostej B'A z prostą k.
C=(3,1)
14 lis 23:17
kooot: Dziękuję wam bardzo, dziewczyny.
Mila, jesteś nie do zastąpienia
14 lis 23:21
Mila:
14 lis 23:30