a | ||
Pole trapezu : P=(k+1)2*P2 , k= | −− skala podobieństwa trójkątów ABE i CDE | |
b |
P1 | 9 | ||
=k2 ⇒ P2= | |||
P2 | k2 |
9(k+1)2 | 3(k+1) | 3 | ||||
to | =48=16*3⇒ | =4√3⇒ | =4√3−3 | |||
k2 | k | k |
3 | 4√3+3 | |||
to k= | = .....= | |||
4√3−3 | 13 |
9 | 3 | ||
=k2 ⇒ √P2= | |||
P2 | k |
3 | 3 | |||
to (3+ | )2=48=16*3 ⇒ 3+ | =4√3 ⇒ | ||
k | k |
4√3+3 | ||
k=........... = | ||
13 |
9 | ||
P3=P4=k*P2 , P1=k2*P2 ⇒ P2= | ||
k2 |
9 | |
(2k+1)=39 /:3 ⇒ 13k2−6k−3=0 Δ=192 , √Δ=8√3 i k>0 | |
k2 |
6+8√3 | 4√3+3 | |||
k= | = | |||
26 | 13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |