1
qu: pole trapezu jest równe P, a stosunek długości podstaw trapezu wynosi 2. Przekątne dzielą ten
trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z tych trójkątów
14 lut 18:55
qu: umie ktos to wytlumaczyc ?
14 lut 20:03
Mila:

P− pole trapezu ABCD
| | a | | 2 | |
ΔABC∼ΔDCO w skali k= |
| = |
| |
| | b | | 1 | |
k=2
stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa ⇔
P3=4P2
P
ΔCOB=P
ΔDOA =P
1 wiesz dlaczego są równe?
Z podobieństwa ΔABCi ΔDCO ⇒
| P1 | | 1 | |
| = |
| Δ mają tę samą wysokość⇔ |
| P3 | | 2 | |
P1=2P2
2*P
1+P
2+P
3=P
2*2P
2+P
2+4P
2=P⇔
9P
2=P
14 lut 20:23
Eta:
| | a | |
Skala podobieństwa trójkątów ABS i DCS jest |
| = k=2 |
| | b | |
P −−− pole trapezu
1/
P=(k+1)2*P2 ⇒P=9P
2 i P
1=k
2*P
2 i P
3=P
4=k*P
2
| | P | | 4P | | 2P | |
to P2= |
| , P1= |
| , P3=P4= |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
2/
P=(√P1+√P2)2 , P
1=k
2*P
2 i P
3=P
4=
√P1*P2
| | P | | 4P | |
P=(√4P2+√P2)2= 9P2 ⇒ P2= |
| . P1= |
| |
| | 9 | | 9 | |
14 lut 20:51
qu: Z podobieństwa ΔABCi ΔD(nie powinno być zamiast D to B ? czy ja jakoś krzywo patrze ?)CO ⇒
14 lut 20:53
qu: P=(k+1)2*P2 = nie ogarniam tego wzoru
14 lut 20:55
Mila:
Literówka:
Z podobieństwa ΔABO i ΔDCO ⇒
14 lut 21:02
Saizou : wiedziałem że
Eta tak rozwali to zadanko
14 lut 21:02
Mila:
Ja też na to czekałam, nie pamiętam tych wzorów. Zawsze robię z podobieństwa.
14 lut 21:04
Eta:
14 lut 21:16
qu: Te wzory to jakiś wysoki level ? Nigdy ich nie widziałem
Szczerze to nie wiem dlaczego p1=2p2
14 lut 21:16
14 lut 21:16
Mila:
qu mnie pytasz czy Etę, bo w końcu nie wiem, który sposób rozważasz?
14 lut 21:20
qu: Twój Mila
14 lut 21:30
Mila:
| PΔCOB | | | | |CO| | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| ⇔ |
| PΔBOA | | | | |OA| | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔCOB= |
| *PΔBOA= |
| *4P2=2P2 |
| | 2 | | 2 | |
Coś jeszcze?.
P
ΔCOB=P
ΔDOA wiesz dlaczego są równe?
14 lut 21:45
qu: czyli to Twoje czerwone h trójkąta OCB
jest też wysokością AOB
14 lut 21:57
Mila:
Tak, odwróć kartkę z rysunkiem trapezu, to lepiej zobaczysz.
14 lut 22:02
qu: Faktycznie. Dzięki
Siedzę nad tą matematyką piątą godzinę i jedno zadanie w całości ogarnąłem i to z Wasza pomocą
Chyba się do tego nie nadaje
14 lut 22:07
Mila:
Początki zawsze są trudne, w której jesteś klasie?
14 lut 22:08
qu: Niestety w ostatniej średniej i to jest przykre.
14 lut 22:15
Radosław: To jest nas dwóch
14 lut 22:18
Mila:
Do roboty Panowie, a będzie dobrze.
14 lut 22:21
Eta:

na rozgrzewkę
14 lut 22:22