Wyznacz zbiór wartości podanej funkcji.
piotrovvicz: Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x) = (x−1)2 + 2 jest zbiór <−2; ∞). Wyznacz zbiór
wartości.
27 gru 15:32
the foxi:
f(x) wygląda tak: to jest parabola. Od −∞ do wierzchołka (x=1) wykres maleje i przyjmuje
wartości od 2 do +∞, a dalej (od x=1) rośnie i przyjmuje identyczne wartości.
x=−2 znajduje się przed wierzchołkiem, więc zbiorem wartości tej funkcji będzie identyczny
zbiór, czyli <2;+∞)
27 gru 15:37
the foxi:

Wybacz jakoś, dopiero się uczę rysować.
Niebieska prosta to x=−2
Zielony punkt to wierzchołek, W(1;2)
27 gru 15:43
piotrovvicz: Czy można wyznaczyć także matematycznie?
27 gru 15:49
piotrovvicz: Ten wierzchołek?
27 gru 15:49
the foxi:
Masz funkcję podaną w postaci kanonicznej f(x)=a(x−p)2+q
Wierzchołek jest dany wzorem W(p;q)
Więc w Twoim przypadku p=1 oraz q=2, więc W(1;2)
27 gru 15:52
27 gru 15:52