Logarytmy
Gibon: Małe pytanie dot. logarytmów:
Jak zamienić coś takiego: −log2 (x−3) na: log1/2 (x−3)?
Z czego wynika taka zamiana podstaw, czy jest jakiś wzór do tego?
20 gru 18:44
Jerzy:
Tutaj: n = −1 , a = 2
20 gru 18:49
Nick: | | 1 | |
Można zrobić taki trick: w podstawie masz log(a) |
| ⇒nloga |
| | n | |
| | 1 | |
Twój przykład: log |
| (x−3) ⇒ log2−1(x−3) ⇒ −log2(x−3) |
| | 2 | |
Na innym portalu o tym jest, tutaj niestety nie ma o tym wzmianki.
20 gru 18:51
Gibon: Nie bardzo rozumiem
| | 1 | |
Mam −log2 (x−3) ⇒ log2( |
| ) i teraz przekształcam to do takiej postaci |
| | x−3 | |
(x−3)log
2 ?
20 gru 19:05
Nick: Nie, nie. Potęga, którą możesz wyciągnąć przed logarytm znajduje się przy PODSTAWIE logarytmu

Po prostu pominąłem argument w przykładzie.
20 gru 19:11
Gibon: czyli coś takiego: −log2(x−3) ⇒ log2−1(x−3) ⇒log1/2(x−3) ?
20 gru 19:14
Jerzy:
To może tak: −log2(x−3) = −log1/2(x−3)/log1/22 = ?
20 gru 20:41
b.: No właśnie, po co jakieś wydumane wzory. Wystarczą te tu
218.
20 gru 22:09
Nick: Nie wydumane, tylko szybsza zamiana podstawy.
20 gru 22:30