Ciagi
5-latek: Moze jakies takie spokojniejszse przyklady to pewnie zrobie natomiast mam troche klopot z
takimi
3) a
n= (5n+2}{7n+8})
2n+3
Sprawa jest taka ze wydawaloby sie ze to ciagi na granice z liczba e a jednak nie przeksztalci
sie ich na ten wzor
16 gru 18:41
iteRacj@:
" wydawaloby sie ze to ciagi na granice z liczba e" nie
zwróć uwagę, że w liczniku i mianowniku ułamka n nie jest mnożone przez tę samą liczbę
rzeczywistą
16 gru 18:45
5-latek: Dobry wieczor
iteRacjo 
Tak tylko jak je rozwiazywac bo do tej pory i Pan doc.dr Gorniak i na trapezie polazyawali
na liczbe e
16 gru 18:48
5-latek:
16 gru 19:00
iteRacj@:
witaj!
muszę juz odejść od komputera do świątecznych przygotowań

może ktoś ma czas i odpowie, jak nie to przypomnij temat w przyszłym tygodniu
w a/ wynik 0
w b/ wynik
∞
chybs że sie mylę
16 gru 19:01
Nick: Powyciągaj n, poskracaj, podstaw i gotowe. Przypomnij sobie etrapeza, sam przerabiałem i były
tam trudniejsze rzeczy
16 gru 19:03
5-latek: Dobrze.
Tylko sie za bardzo nie przemeczaj .
Bo to jest tak . Przed Swietami (nie ruszaj bo to na Swieta ) Po Swietach (jedzcie bo sie
zmarnuje )
16 gru 19:05
Mila:
1) Przekształcam
| | 1 | | 1 | |
lim |
| )n*(1+ |
| )n=0*e=0 |
| | 2 | | n | |
16 gru 19:05
16 gru 19:09
5-latek: Nick ja w poniedzialek i wterek bede mial wiecej czasu to przeirze trapeza
16 gru 19:49
Mila:
| | 3n+1 | | 3 | | n+13 | |
2) an=( |
| )n= [ |
| *( |
| )]n= |
| | 2n+2 | | 2 | | n+1 | |
16 gru 20:13
Mila:
dalej spróbuj sam
16 gru 20:14
5-latek: Milu
liczylem skad to e
−2/3 w porzednim przykladzie ale juz doszsedlem (liczylem po swojemu)
| | 5n+2 | | 5 | | n+2/5 | |
an= ( |
| )2n+3 =[ |
| * |
| ]2n+3 = |
| | 7n+8 | | 7 | | n+8/7 | |
| | 5 | |
( |
| )2n+3*(1+(−26/35)/(n+40/35)2n+3 |
| | 7 | |
| | 5 | | 5 | |
Mam wzor an ale czy moge przyjac ze ( |
| )2n+3=0 bo |
| <1 i 2n+3 bedzie dazyc |
| | 7 | | 7 | |
do nieskonczonosci ?
16 gru 21:10
5-latek: Wtedy granica tego ciagu to zero
16 gru 21:12
jc: Dobry wieczór
| | 5n+2 | | 5 | |
Dlatego 0 < ( |
| )2n+3 < ( |
| )2n+3 →0. |
| | 7n+8 | | 7 | |
Chyba jasne, że granica Twoje ciągu wynosi 0?
16 gru 21:13
5-latek: Dobry wieczor
jc
16 gru 21:20
5-latek: Zostal mi ostani przyklad
16 gru 21:35
5-latek: Jesli zrobie tak
| | n | | 1 | |
an= ( |
| )n+2= |
| |
| | n(2+3/n | | (2+3/n)n+2 | |
Teraz w mianowniku mam 2
n+2 czyli nieskonczenie duza
Odwrotnosc nieskonczenie duzej to nieskinczenie mala czyli granica tego ciagu bedzie 0
16 gru 21:42
jc: Po co tak kombinować?
0 < a
n < 1/n
n →0.
| | 1 | |
Spróbuj znaleźć granicę takiego ciągu: an = ( |
| )n. |
| | 3+ cos n | |
16 gru 21:49
5-latek: Poczekaj chwile moze znajde odpowiednie twerdzenie co do mianownika
16 gru 21:52
5-latek: 3
n bedzie dazyl do
∞
cos n jako ciag ogranicznony
wiec mianownik bedzie dazyl do
∞ a ciag a
n bedzie dazyl do zera
16 gru 22:00
5-latek: mam rozwiazanie tego ostatniego ciagu takie ale w pewnym momencie go nie rozumiem
| | n | | 1 | |
an= ( |
| )n+2} = |
| (tutaj rozmiem ze podzielono przez n zeby dostac |
| | 2n=3 | | (2n+3)/nn+2 | |
1 w liczniku
| | 1 | |
= |
| (to oczywiscie rozumiem |
| | (2n+3)/n)n*(2n+3)/n)2 | |
| | 1 | |
= |
| } czy to blad w ksiazce to 2n a nie 2n ? |
| | 2n(1+3/2n)n*(2n+3)/n)2 | |
16 gru 22:12
jc: To prawda, że 3n →∞. Prawdą też jest, że ciąg cos n jest ograniczony.
Ale dlaczego mianownik będzie dążył do ∞?
16 gru 22:16
jc: | | n | | 1 | | 1 | |
0 < ( |
| )n+2 < |
| |
| →0 |
| | 2n+3 | | 4 | | 2n | |
16 gru 22:22
5-latek: jc
mam w repetytorium takie twierdzenie
jesli limn→∞an= ∞ (lim n→∞ an=−∞) zas ciag bn jest ograniczony to lim n→∞(an+bn)= ∞
(lim n→∞(an+bn)=−∞)
16 gru 22:22
5-latek: jc
gdzie moge o tym przeczytac to co piszesz ?
16 gru 22:24
jc: 5−latku, rzecz w tym, że granica = ∞, to żadna granica, niektórzy mówią, że to granica
niewłaściwa. W dwóch posiadanych przeze mnie podręcznikach, tylko w jednym
jest mowa o takich granicach i to 150 stron dalej.
W szkołach, nie wiadomo dlaczego, te dwie granicę przedstawiane są równocześnie.
16 gru 22:27
jc: Nic wielkiego nie napisałem. Zupełny banał.
Jeśli |an| ≤ bn i bn →0, to an →0.
To taka prostsza wersja twierdzenia o trzech ciągach.
16 gru 22:29
5-latek: Niestety jc dla mnie to juz jest trudne .
I muszse zrobic z kilka przykladow zeby zalapac
16 gru 22:32
jc: Znasz twierdzenie o trzech ciągach?
16 gru 22:34
5-latek: Tak
16 gru 22:40
jc: No, więc skorzystałem z twierdzenia o trzech ciągach, przy czym po lewej stronie
było po prostu zero.
16 gru 22:42
5-latek: No tak . Tylko Ty wiesz a ja jestem w lesie

)
16 gru 22:44