1 | 3n | |||
an= | cosn3− | |||
2n | 2n+1 |
1 | 1 | |||
Czy moge | cosn3 potraktowac jako iloczyn ciagu zbieznego do 0 (czyli | ) i | ||
2n | 2n |
1 | ||
wtedy granica | *cosn3 bedzie 0 wiec granica ciagu an bedzie (−3/2) | |
2n |
n*sin(n!+√n2+n | ||
an= | ||
n2+1 |
n | ||
Wiec to byloby ze ciag zbiezny do 0 to bylby ciag | a ciag ograniczony to ciag | |
n2+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
an= | + | + | +.......+ | |||||
1*2 | 2*3 | 3*4 | n(n+1) |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
n(n+1) | n | n+1 |
1 | ||
an= 1− | ||
n+1 |
1 | ||
limn →∞1− | =1 | |
n+1 |
1 | ||
bo | zbiega do zera | |
n+1 |
1 | |
dąży do 0. | |
n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |