Kombinatoryka
De4ThStr1ke: Kombinatoryka
Cześć Wam, mam pytanie, co by się stało, gdyby w zadaniu :
https://matematykaszkolna.pl/forum/27270.html
zamień "lub" na "i" ?
Ostatnio na sprawdzianie miałem dość podobne zadanie tylko właśnie pomyliłem spójniki i to
zaważyło na wyniku.
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć?
Dzięki z góry
14 gru 19:38
wmboczek: przez 2 i 5 znaczy przez NWW=10
14 gru 19:41
De4ThStr1ke: Tak. Mianowicie rozumiem, że "i" oznacza mnożenie w kombinatoryce jako "prawo mnożenia" tylko,
że podobno "i" w tym zadaniu, zamienia stronami sumę A,B na iloczyn A,B
Czyli, Pani wytłumaczyła mi to tak;
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AuB)
Zamiast
P(AuB) = ......... P(AnB)
14 gru 19:45
wmboczek: mieszasz działania na zdarzeniach z działaniami na ich prawdopodobieństwach
Wzór podany można przekształcać do podanej postaci lub wymyślić/opisać zdarzenie
C=A∩B
15 gru 20:33