.
wojtek: Ze zbioru stu liczb naturalnych 1,2,3...99,100 wybieramy jedną. Jakie jest prawdopodobienstwo ,
ze będzie ona podzielna przez 2 lub 5 ?
Zadanie testowe odpowiedzi
a. 0,5 b. 0,6 c.0,7 d.0,8
Bardzo proszę po pomoc

Mateusz: Oznaczamy sobie:
Zbiór podstawowy: N = 100
Liczb podzielnych przez 2 jest k1 = 50 (100/2)
Liczb podzielnych przez 5 jest k2 = 20 (100/5)
liczb podzielnych przez 10 jest k3 = 10 (100/10)
A − prawdopodobieństwo że liczba jest podzielna przez 2
B − prawdopodobieństwo że liczba jest podzielna przez 5
A ∩ B prawdopodobieństwo że liczba jest podzielna przez 2 i 5 (czyli 10)
| | k1 | | k2 | | k3 | | 50+20−10 | |
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) = |
| + |
| − |
| = |
| = 0,6
|
| | N | | N | | N | | 100 | |