Funkcja wymierna
Ewelina: Błagam o pomoc, nie wiem jak się za to zabrać

Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊R
12 gru 20:06
PW: Banalne, bo mianownik dodatni dla wszystkich x∊R.
12 gru 20:09
Ewelina: a jak to rozpisać? sama nie wiem
12 gru 20:10
'Leszek: Rozwaz tylko warunek : mx+2 > 0 , poniewaz dla x= R x2 +1 >0
12 gru 20:15
Bogdan:
Błagasz o taką bzdurę?. Błagać można o zdrowie, o życie, ale o to?
12 gru 20:45
Jolanta: w mianowniku x2+1 czyli obojętnie jaką wartosć podstawisz za x to wynik będzie dodatni Zeby
wynik dzielenia był dodatni(a ułamek to licznik podzielony przez mianownik) obie liczby muszą
być dodatnie.Czyli lic\nik musi być dodatni
12 gru 20:50
12 gru 21:00
Adamm: czasami "pomoc" bardziej szkodzi niż brak "pomocy"
12 gru 21:01
Mila:
x
2+1>0 dla każdej liczby x∊R
Znak wyrażenia zależy od znaku licznika.
y=m*x+2 to wzór funkcji liniowej .
dla m ≠0 funkcja przyjmuje wartości dodatnie i ujemne i 0.
dla m=0 mamy funkcję:
y=0*x+2 − funkcja stała
czyli y=2>0 dla każdego x∊R
12 gru 21:21