Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊R
Putis: Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊R
18 gru 23:18
Putis: podpunkt a zorbiłem tak:
mx+2>0
I nie wiem w jaki sposób udowodnić to że m musi wynosic 0
18 gru 23:22
ja: a tak masz w odpowiedziach, że jest równe 0 ?
19 gru 00:35
Bogdan:
A kiedy dla dowolnej liczby x nierówność mx + 2 > 0?
Dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x) = mx + 2 jest dodatnia bez względu na wartość x?
19 gru 00:46
ja: jak masz, że mx+2>0 to kwadrat też na pewno jest więkrzy od zera wiec
(mx+2)
2>0
m
2x
2 +4mx +4>0
Δ= 16m
2−16m
2=0
więc masz jedno miejsce zerowe. Funkcja jest rosnąca( bo m
2) więc ta nierówność będzie
fałszywa tylko w miejscu zerowym
| | −4 | |
x0= |
| czyli m≠0. Przez zaprzeczenie masz, że dla m=0 tamte równanie jest spełnione |
| | 2m | |
przez x∊R. A jak te równanie pociągniesz dalej to ci wyjdzie, że
19 gru 00:50
Bogdan:
ja − nie rób zamętu
19 gru 00:52
ja: | | 3x2−2x+1 | |
b) |
| <0/(−x2+mx−1)2 |
| | −x2+mx−1 | |
(3x
2−2x+1)(−x
2+mx−1)<0
ta funkcja jest malejąca ( bo −3x
3). musisz sprawdzić czy ma jakieś miejsca zerowe.
3x
2−2x+1=0
Δ=4−12<0 brak miejsc zerowych
−x
2+mx−1=0
Δ=m
2 −4=(m−2)(m+2)
no i teraz sprawdzasz dla jakich m funkcja ma 2 miesca zerowe( Δ>0), dla jakich 1(Δ=0) i dla
jakich brak. wszędzie ci wyjdzie −2 i 2 więc te równanie będzie spełnione dla m∊(−
∞;−2)∨(2,+
∞)
19 gru 01:06
ja: sory dla m∊(−2,2) bo wtedy jest brak miejsc zerowych i nierówność jest spełniona dla każdego
x∊R
19 gru 01:24
Piotr:
o matko... napisze tylko o podpunkcie a. oczywiscie
Bogdan ma racje.
y = mx + 2
to funkcja liniowa. żeby zawsze byla >0 to a = 0 i b>0 . sprawdzamy : dla m=0 funkcja ma postac
y = 2 wiec jest dodatnia. i tyle
19 gru 01:50
Piotr:
juz mi sie nie chce ale napisze krotko o b)
| | + | | − | |
żeby ulamek byl <0 to albo |
| albo |
| . |
| | − | | + | |
sprawdzamy i wychodzi ze licznik dla kazdego x∊R jest dodatni wiec wystarczy policzyc dla
jakich m mianownik < 0.
19 gru 01:58
amen : 2(2−x)≤−x(x−3)
18 lut 16:22
amen : jaka odpowiedz pomozecie
18 lut 16:22
kerajs:
4−2x≤−x2+3x
x2−5x+4≤0
(x−1)(x−4)≤0
1≤x≤4
18 lut 19:19