prosze o pomoc:) funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=-2(x 3)^2-5. wskaz rownani
Asia: prosze o pomoc

funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=−2(x+3)
2−5. wskaz rownanie prostej,
ktora jest osia symetrii paraboli bedacej wykresem funkcji f.
A. x=3
B. x=5
C. x=−3
D. x=−5
2 lut 16:47
puk: Podpowiedź − osią symetrii jest prosta, w której zawiera się wierzchołek
2 lut 16:51
Asia: czyli musze obliczyc wierzcholek?
2 lut 16:56
puk: Ale po co cokolwiek liczyć? Funkcja jest już w postaci kanonicznej, czyli gołym okiem widać
wierzchołek. Tutaj więcej informacji na ten temat:
79
2 lut 16:58
Asia: 3 i −5?
2 lut 17:01
puk: Nie

prosta, która jest osią symetrii tej funkcji kwadratowej to x = −3 (dlaczego?)
2 lut 17:02
Asia: to wyszlo mi −3 jak obliczylam wierzcholek ze wzoru −b2a..
dzieki za pomoc. po raz drugi.
2 lut 17:04