Ln
Jakub Grzegorz: Jaka będzie wartość x = ln2?
Jak to obliczyć? Można zamienić to na log zwykły?
11 gru 12:00
Jerzy:
A co to jest ln2 ?
11 gru 12:01
Jakub Grzegorz: Logarytm naturalny podniesiony do drugiej potęgi.
x = ln2(4+x) − Takie wygląda mój przykład.
11 gru 12:27
Jerzy:
A gdzieś Ty to wytrzasnął i co masz z tym zrobić ?
11 gru 12:34
===:
Pewnie "radosna twórczośc"
11 gru 12:44
Jakub Grzegorz: Muszę obliczyć wartość tego wyrażenia.
11 gru 12:51
Jerzy:
Przecież to jest równanie, a nie wyrażenie. Podaj dokładną treść zadania.
11 gru 12:52
Jerzy:
Założenie: x ≥ 0
ln2(x + 4) = x ⇔ ln2(x + 4) − x = 0 ⇔ (ln(x + 4) − √x)*(ln(x +4) +√x = 0 ⇔
⇔ ln(x + 4) = p{x) lub ln(x + 4) = −√x ⇔ x + 4 = e√x lub x + 4 = e−√x
11 gru 12:59
Jakub Grzegorz: Muszę obliczyć całke ∫ od 0 do 1:
f(x) = ln2(4+x)
∫f(x)dx
11 gru 13:00
Jerzy:
To nie wypisuj herezji, tylko konkretne zadanie.
∫ln2(4+x)dx = (x+4)ln2(x+4) − 2(x+4)ln(x+4) + 2(x+4) + C
11 gru 13:04
Jerzy:
Tą całkę liczysz oczywiście przez części.
11 gru 13:06
11 gru 13:13