matematykaszkolna.pl
Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których dziedziną funkcji jest DonVasyl: Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których dziedziną funkcji
 2x 
f(x) =

(m−5)x2−2(m−1)x+2(m−1) 
jest zbiór liczb rzeczywistych Czy dobrze zaczynam i założenia mają być takie? : 1. (m−5)x2−2(m−1)x+2(m−1) >0 2. m−5≠0 3. Δ<0
9 gru 21:27
iteRacj@: dziedziną funkcji będzie ℛ, jeśli wyrażenie pod pierwiastkiem wyrażenie będzie przyjmować wyłącznie wartości dodatnie 1/ czyli może tam być funkcja kwadratowa i warunki dla niej podałeś 2/ ale może też być funkcja liniowa i musisz jeszcze sprawdzić, czy ona bedzie przyjąć wyłacznie wartości dodatnie
9 gru 22:05
iteRacj@: 1/ poprawka m−5<0
9 gru 22:07
iteRacj@: * 1/ poprawka m−5>0
9 gru 22:08
DonVasyl: Ok, co do f. kwadratowej zrozumiałem, bo bierze się to z tego: https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html a że ja chcę tylko dodatnie wartości(bo mamy pierwiastek i mianownik), to interesuje mnie tylko ten 1 wykres, czyż nie? Tylko jak będzie z tą funkcją liniową, mam rozpatrywać a=0, a<0, a>0 ? I co dalej. Prosiłbym o wskazówkę.
10 gru 00:05
iteRacj@: rysunek dla funkcji liniowej teoria jest taka: jeśli a>0 lub a<0 to funkcja przyjmuje wartości dodatnie, ujemne i zero czyli w tym zadaniu pod pierwaistkiem nie uzyskamy wyłacznie wartości dodatnich jeśli a=0 to funkcja przyjmuje wartości albo tylko dodatnie (gdy b>0), albo tylko ujemne (gdy b<0), albo tylko dodatnie (gdy b>0), albo tylko zero (gdy b=0) praktycznie, w tym zadaniu jest tylko jedna wartość parametru m, dla której funkcja będzie liniowa sprawdź który to przypadek
10 gru 12:15
iteRacj@: przy funkcji kwadratowej tak jak piszesz, potrzebna jest sytuacja taka jak na rysunku 1 z podanej strony
10 gru 14:22
DonVasyl: Ok dziękuję bardzo za odpowiedz, czyli w liniowej szukam tylko wariantu a=0 b>0 prawda ? Tak, żeby wartości były dodatnie
10 gru 19:18
iteRacj@: tak, jednie taki wariant spełniałby warunki zadania podstaw m=5 i sprawdź
10 gru 19:46