Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których dziedziną funkcji jest
DonVasyl: Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których dziedziną funkcji
| | 2x | |
f(x) = |
| |
| | √(m−5)x2−2(m−1)x+2(m−1) | |
jest zbiór liczb rzeczywistych
Czy dobrze zaczynam i założenia mają być takie? :
1. (m−5)x
2−2(m−1)x+2(m−1) >0
2. m−5≠0
3. Δ<0
9 gru 21:27
iteRacj@:
dziedziną funkcji będzie ℛ, jeśli wyrażenie pod pierwiastkiem wyrażenie będzie przyjmować
wyłącznie wartości dodatnie
1/ czyli może tam być funkcja kwadratowa i warunki dla niej podałeś
2/ ale może też być funkcja liniowa i musisz jeszcze sprawdzić, czy ona bedzie przyjąć
wyłacznie wartości dodatnie
9 gru 22:05
iteRacj@: 1/ poprawka m−5<0
9 gru 22:07
iteRacj@: * 1/ poprawka m−5>0
9 gru 22:08
DonVasyl: Ok, co do f. kwadratowej zrozumiałem, bo bierze się to z tego:
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
a że ja chcę tylko dodatnie wartości(bo mamy pierwiastek i mianownik), to interesuje mnie tylko
ten 1 wykres, czyż nie?
Tylko jak będzie z tą funkcją liniową, mam rozpatrywać a=0, a<0, a>0 ?
I co dalej. Prosiłbym o wskazówkę.
10 gru 00:05
iteRacj@:

dla funkcji liniowej teoria jest taka:
jeśli a>0 lub a<0 to funkcja przyjmuje wartości dodatnie, ujemne i zero
czyli w tym zadaniu pod pierwaistkiem nie uzyskamy wyłacznie wartości dodatnich
jeśli a=0 to funkcja przyjmuje wartości albo tylko dodatnie (gdy b>0),
albo tylko ujemne (gdy b<0), albo tylko dodatnie (gdy b>0), albo tylko zero (gdy b=0)
praktycznie, w tym zadaniu jest tylko jedna wartość parametru m,
dla której funkcja będzie liniowa
sprawdź który to przypadek
10 gru 12:15
iteRacj@:
przy funkcji kwadratowej tak jak piszesz, potrzebna jest sytuacja taka jak na rysunku 1 z
podanej strony
10 gru 14:22
DonVasyl: Ok dziękuję bardzo za odpowiedz, czyli w liniowej szukam tylko wariantu a=0 b>0 prawda ?
Tak, żeby wartości były dodatnie
10 gru 19:18
iteRacj@: tak, jednie taki wariant spełniałby warunki zadania
podstaw m=5 i sprawdź
10 gru 19:46