Potrzebuje wsparcia
rownanie: Określ liczbę rozwiązań układu w zależności od parametru k. Jeżeli układ ma nieskończenie wiele
rozwiązań to określ od ilu parametrów zależą te rozwiązania.
x + y + 2z + kt = 2
ky + 3z = 1
2x + y + z + kt = 2
x + 2y + 5z − t = 4
Ktoś poda jak krok po kroku to zrobić?
Sam mogę liczyć ale nie wiem czy dobrze myślę.
Chciałem zrobić wyznacznik 4x4 i obliczć jego wartość.
A potem wyznaczyć kiedy jest równy 0 a kiedy tylko nie wiem jak to wpływa na ilość rozwiązań.
9 gru 15:55
9 gru 16:15
9 gru 16:47
rownanie: ta metoda wyznaczników to pewnie do stosowania tylko dla układów o tej samej ilości równań i
zmiennych?
10 gru 14:46