Równania liniowe zadanka
Kamil13: Hejka nie potrafie zrobić tych 2 zadań pomożecie?

1. Rozwiązaniem równania 3(2x−1) − 2x = ax + b są wszystkie liczby rzeczywiste. Wtedy
A. a = 6 b ∊ R B. a=6 b=3 C. a = 4 b =3 D. a=4 b=−3
2.Rozwiąż równanie z niewiadomą x.
a) 5ax − 3(x + 2a) = 4a − 6
b) 3x − 2bx − 9 = b(x+3)
c) m
2x − 16 = 4(x − 2m)
Potrzebowałbym rozpisania bo zależy mi żeby zrozumieć, z góry dzięki
6 gru 23:23
Eta:
1/ 6x−3−2x= ax+b
4x−3 = ax+b
a= 4 i b= −3
Odp: D)
6 gru 23:26
Kamil13: Dzięki ^^
6 gru 23:33
Kamil13: Dałabyś radę zrobić też zadanie 2? Proszę coś mi nie wychodzi ;c
6 gru 23:46
Kamil13: Ładnie proszę
6 gru 23:52
Eta:
2/ 5ax−3x−6a=4a−6
(5a−3)x= 2(5a−3)
dla a= 3/5 równanie jest tożsamościowe ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla a≠3/5
równanie ma jedno rozwiązanie
pozostałe podobnie..........
6 gru 23:58
Eta:
c) m
2x−4x= 16−8m
(m−2)(m+2)x= −8(m−2)
dla m=2 równanie jest tożsamościowe
dla m≠2 i m= −2 −− równanie jest sprzeczne
dla m≠2 i m≠ −2
równanie ma jedno rozwiązanie
| | −8 | |
x= |
| −− jedno rozwiązanie |
| | m+2 | |
b) rozwiąż j już samodzielnie ..........
7 gru 00:06
7 gru 00:08
Kamil13: okej jestem widocznie mało inteligentny ale wyszło mi w b
−3(3−b) = 3x(b−1)
i nie wiem co dalej z tym zrobić ale chyba źle coś jest prawda?
7 gru 00:19
Kamil13: wszystko by wyszło gdyby nie było tego −2bx po lewej stronie ja juz naprawde nie wiem
7 gru 00:42
Eta:
3x−2bx−bx=9+3b
3x−3bx= 3(3+b)
3(1−b)x=3(3+b)
(1−b)x=3(3+b)
dla b= 1 −− równanie sprzeczne
dla b≠1
ma jedno rozwiązanie
7 gru 00:53