Rozwiązanie układu równań
Peter: Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać układ równań z geometrii analitycznej:
x: a*cos(α) + g*cos(β) − c*sin(β) = b
y: a*sin(α) + g*cos(β) + c*cos(β) = 0
Znamy a, α, c, b.
Znaleźć g oraz β
3 gru 19:59
Pytający:
x−y: a(cos(α)−sin(α))−c(sin(β)+cos(β))=b
c(sin(β)+cos(β))=a(cos(α)−sin(α))−b
| | a(cos(α)−sin(α))−b | |
sin(β)+cos(β)= |
| dla c≠0 |
| | c | |
| | π | | a(cos(α)−sin(α))−b | |
√2sin(β+ |
| )= |
| |
| | 4 | | c | |
| | π | | a(cos(α)−sin(α))−b | |
sin(β+ |
| )= |
| |
| | 4 | | √2c | |
| | π | | a(cos(α)−sin(α))−b | |
β+ |
| =arcsin( |
| ) |
| | 4 | | √2c | |
| | a(cos(α)−sin(α))−b | | π | |
β=arcsin( |
| )− |
| |
| | √2c | | 4 | |
a*cos(α) + g*cos(β) − c*sin(β) = b
| | b−a*cos(α)+c*sin(β) | |
g= |
| |
| | cos(β) | |
3 gru 21:02
Peter: O kurde, dzięki. Zapomniałem że sinus to po prostu przesunięty cosinus lub na odwrót.
Dzięki za przypomnienie podstaw xD
3 gru 22:18
Peter: o ja zrobiłem błąd w drugiej linijce powinno być

: Już teraz nie tak łatwo
g*sin(β)
y: a*sin(α) + g*SIN(β) + c*cos(β) = 0
3 gru 22:41