geometria analityczna
Rebellion: Okręgi x
2 + y
2 + 2x − 2y − 2 = 0 i x
2 + y
2 + 8x + 6y + 16 = 0
A. są styczne wewnętrznie
B. są styczne zewnętrznie
C. mają dwa punty wspólne
D. nie mają punktów wspólnych
Proszę o wszystkie obliczenia, rysunki etc i o wytłumaczenie, z góry dzięki
2 gru 23:19
2 gru 23:22
Rebellion: nadal nie wiem jak to obliczyć sam, Eta
![](emots/2/zeby.gif)
gdybyś była tak dobra.... ^^
2 gru 23:25
5-latek: Okrag nr 1 ma rownanie w postaci kanonicznej
(x+1)2+(y−1)2=4
Okrag nr 2 ma rownie w pistaci kanonicznej
(x+4)2+(y+3)2=9
Z postaci ogolnej tez powinienes odczytac srodek i promien okregu (zajrzyj do podrecznika
2 gru 23:52
the foxi:
Pierwszy:
x2+2x+y2−2y=2 |+2
x2+2x+1+y2−2y+1=4
(x+1)2+(y−1)2=4
S(−1;1) r1=2
Drugi:
x2+8x+y2+6y=−16 |+25
x2+8x+16+y2+6y+9=9
(x+4)2+(y+3)2=9
O(−4;−3) r2=3
|OS|=√(−1+4)2+(1+3)2=√9+16=√25=5
A. są styczne wewnętrznie − wtedy |OS| = |r1−r2|
B. są styczne zewnętrznie − wtedy |OS| = r1+r2
C. mają dwa punty wspólne − wtedy |r1−r2| < |OS| < r1+r2
D. nie mają punktów wspólnych − wtedy |OS| > r1+r2 lub |OS| < |r1−r2|
Porównujemy |OS| z r1 i r2.
|OS|=5 r1=2 r2=3
5=2+3 ⇒ |OS|=r1+r2 ⇒ A.
2 gru 23:55
3 gru 00:15