kiełbasa
mk: Kiełbasa: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
Może ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? Próbowałam rozbić na 4 sposoby, ale nie wychodzi
1 gru 17:29
1 gru 17:49
Mila:

Metoda graficzna:
(1)
y=|x|−1
i
(2)
a) y≥0⇔−x+y=1⇔
y=x+1
lub
b) y<0⇔−x−y=1⇔
y=−x−1
zbiór rozwiązań:
x∊<−1,0> i y=−x−1
Metoda algebraiczna w drugim wątku.
1 gru 18:02
Mila:
Metoda algebraiczna
y=|x|−1
−x+|(|x|−1)|=1
||x|−1|=1+x , 1+x≥0⇔x≥−1
|x|−1=x+1 lub |x|−1=−x−1
1) x∊<−1,0)
−x−1=x+1 lub −x−1=−x−1
−2x=2
x=−1 lub x∊<−1,0)⇔x∊<−1,0) i y=−x−1
2) x≥0
−x+|x−1|=1 dokończ
1 gru 18:08
Qba:
Nie warto pisać gotowych rozwiązań!
Zainteresowania ze strony mk nie widać
1 gru 18:55
mk: Dzięki

Qba dlaczego nie warto? Dla mnie jest to bardzo pomocne, dzięki temu wiem jak rozwiązać to
zadanie
1 gru 19:04