poprawnie?
Grzesiek^^: 2x(x−1)+3x(2x+2)=8x
2−4
2x
2−2x+6x
2+6x=8x
2−4
−2x+6x=−4
4x=−4 /4
x=−1
Dalej wałkuje temat
30 lis 16:42
Janek191:
30 lis 16:45
Eta:
ok

Jak nie wierzysz sobie ..... to podstaw za x=−1 i sprawdź
przy okazji poćwiczysz działania na liczbach

L=−2*(−2)−3*(0)=4
P=8*(−1)
2−4=8−4=4
L=P
czyli x= −1 −−−− jest poprawnym rozwiązaniem
30 lis 16:49
Grzesiek^^: (2x−3)(4x−3)−(3x−1)(3x−5)=(4−x)(4+x)
−6x−12x−15x−3x−4x=16−4−9−5
−40x=−2 /(−40)
Mam podstawic pod x 20 jesli chciabym sprawdzic wynik, wiec
L=(40−3)(80−3)−(60−1)(60−5)=
P(4−20)(4+20)=
Co z tymi liczbami w nawiasie wymnażamy każdy razy każdy czy po prostu odejmujemy?
30 lis 17:33
Misiek: I tak i tak możesz zrobić. Odejmowanie jest oczywiście szybsze.
30 lis 17:41
Grzesiek^^: Dziękuje za rady
30 lis 17:55
Eta:
Grzesiu
na początek
wykonaj to mnożenie i podaj wynik
(2x−3)(4x−3)=
30 lis 18:00
Grzesiek^^: (8x2−6x)(−12x+9)
30 lis 18:02
Eta:
Bez nawiasów

( już ich nie ma po wykonaniu mnożenia
teraz podaj ten wynik
30 lis 18:03
Grzesiek^^: O to chodziło?
30 lis 18:04
Eta:
Podaj wynik z tego mnożenia......
30 lis 18:04
Grzesiek^^: 8x2−6x+9
30 lis 18:05
Grzesiek^^: 8x2+6x+9
30 lis 18:06
Eta:
No jak? chcesz się ze mną uczyć? czy nie?
Jeżeli tak, to odpowiadaj na moje pytania
30 lis 18:06
Grzesiek^^: Ten drugi poprawny
30 lis 18:06
Eta:
źle
jeszcze raz.........podawaj kolejno jak mnożyłeś ale już bez nawiasów
30 lis 18:07
Eta:
Drugi też do bani
30 lis 18:08
Eta:
Co tak zwlekasz ... pisz
30 lis 18:09
Eta:
No trudno jak nie chcesz, to nie
30 lis 18:11
Grzesiek^^: 2x*4x−2x*3( ten minus juz przemiosłem)−3*4x+3*3 dwa minusy daja plus
30 lis 18:11
Grzesiek^^: Chce sie uczyc

Niech Pani nie ucieka po prostu dłuzej sie zastanawiam
30 lis 18:12
Eta:
Ty mnie nie ucz tylko słucha o co pytam
(2x−3)(4x−3)=.................
podaj jak mnożysz
30 lis 18:12
Grzesiek^^: 8x2−6x−12x+9
30 lis 18:13
Grzesiek^^: no kazdy razy kazdy mnoze
30 lis 18:13
Eta:
ok
teraz wiesz ile to jest −6x−12x ( bo to są wyrazy podobne
30 lis 18:13
Grzesiek^^: −18x
30 lis 18:14
Grzesiek^^: Ten nawias mnie zmylił bo myslalem o zmianie znaku
30 lis 18:14
Grzesiek^^: 8x2−18x+9
30 lis 18:15
Eta:
bardzo ładnie
więc pierwsze dwa nawiasy mamy z głowy
teraz (3x−1)(3x−5) = .... podaj wynik już po redukcji
czekam
30 lis 18:15
Grzesiek^^: Banalny bład
30 lis 18:16
Eta:
Na razie to "tragedia" z Tobą

No ale uczymy się dalej ......
30 lis 18:17
Grzesiek^^: 9x2−15x−3x+5
9x2−18x+5
30 lis 18:17
Grzesiek^^: błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi cytujac klasyk
30 lis 18:18
Eta:
bardzo ładnie
zobacz ,że przed tymi nawiasami stoi znak minus
co wtedy robimy ....
napisz wynik −(9x2−18x+5)=.........
30 lis 18:19
Eta:
Mniej dyskutuj.... więcej słuchaj i odpowiadaj na moje pytania
30 lis 18:20
Grzesiek^^: 9x2+18x−5
30 lis 18:20
Eta:
źle!
minus wita się z każdą liczbą w nawiasie
podaj jeszcze raz wynik
30 lis 18:21
Grzesiek^^: −9x2+18x−5 zapomniałem :0
30 lis 18:22
Eta:
Nooooooooo ok
teraz przepisz obydwa wyniki z lewej strony.....
podaj .....
30 lis 18:24
Eta:
Co tak długo przepisujesz?
30 lis 18:26
Grzesiek^^: 9x2−18x+5 −9x2+18x−5=0 to?
30 lis 18:27
Grzesiek^^: (x+2)2−2(x−3)2=−(x+5)2
30 lis 18:29
Grzesiek^^: x2+4−2x2+9=−x2−25
30 lis 18:30
Grzesiek^^: −25−4−18(tak znowu bład)=−47
30 lis 18:32
Grzesiek^^: To tak przy okazcji przykład
30 lis 18:32
30 lis 18:40
30 lis 18:43
Grzesiek^^: Wzory znam tylko niekoniecznie wiem kiedy mam ich używać
30 lis 18:44
Eta:
(x+2)2=.....................
30 lis 18:45
Grzesiek^^: (x+2)2=x2+2*x*2+22
30 lis 18:46
Eta:
podaj końcowy wynik .......
30 lis 18:46
Grzesiek^^: (x+2)2=x2+4x+4
30 lis 18:47
Eta:
(x−3)2=.....
(x−5)2=......
30 lis 18:47
Eta: ok
teraz te dwa następne....
30 lis 18:48
Grzesiek^^: (x−3)2=x2−2*x*3+32
(x−3)2=X2−6X+9
(x−5)2=X2−2*X*5 +52
(x−5)2=X2−10X+25
30 lis 18:49
Eta:
Ładnie

teraz
−2(x−3)
2= −2(x
2−6x+9)=..................
−(x−5)
2= −(x
2−10x+25)=.............
30 lis 18:51
Grzesiek^^: −2(x−3)2= −2(x2−6x+9)=−2x2+12x−18
−(x−5)2= −(x2−10x+25)=...−x2+10x−25
30 lis 18:54
Eta:
Superr
teraz co masz po lewej stronie równania a co po prawej
.............................. = .....................
30 lis 18:56
Grzesiek^^: −2x2+12x−18=.−x2+10x−25
30 lis 18:57
Eta:
A zapomniałeś jeszcze po lewej na początku o .... x2+4x+4
dopisz
30 lis 18:59
Grzesiek^^: Aha bo my robimy ten przyklad okej
30 lis 19:01
Grzesiek^^: x2+4x+4−2x2+12x−18=.−x2+10x−25
30 lis 19:01
Grzesiek^^: Reasumując jeśli w zadaniu pojawia sie (x+2)2 lub (3x−1)2 itp to używamy wzoru skroconego
30 lis 19:02
Grzesiek^^: rozbijamy je na kazdy na wias a pozniej laczymy
30 lis 19:03
Eta:
ok
teraz redukuj wyrazy podobne i przenoś niewiadome z prawej na lewą
już powinieneś sobie poradzić
napisz
................ =.............
30 lis 19:03
Eta:
Jeszcze nie zjadłeś "zupy" a już chcesz "deser"
Dokończ to zadanie o którym piszę
............=..........
30 lis 19:05
Grzesiek^^: x
2+4x+4−2x
2+12x−18=.−x
2+10x−25
4x+12x−10x=−25−4+18
4x=−11 /4
30 lis 19:06
Grzesiek^^: 6x *
30 lis 19:08
Grzesiek^^: Wole jednak na kartce papieru pisać
30 lis 19:08
Eta:
A no tak
6x=−11
30 lis 19:09
Grzesiek^^: To moze kolejny przykład podam
30 lis 19:10
Eta:
Załóż nowy post , bo ten ciężko przewijać
30 lis 19:11
Grzesiek^^: (3x−1)2+(x−1)(x+1)=9(x+2)2
30 lis 19:11
Eta:
Pisz w nowym poście
30 lis 19:11