układ równań liniowych
asl: Sprawdź rozwiązalność układu w zależności od p ∊ R
| ⎧ | px + pz = 0 | |
| ⎨ | 2x + y +3z = 1 |
|
| ⎩ | 3x + 2py + 5z = 1 | |
Wiem, że można zrobić macierz:
|p 0 p|
|2 1 3|
|3 2p 5|
Tylko co dalej. Liczyć wyznacznik?
I jakie warunki na ilość rozwiązań?
29 lis 23:22
29 lis 23:23
asl: Wystarczy tylko tyle?
29 lis 23:26
5-latek: tak tylko tutaj mas wyznacznik stopnia trzeciego wiec policz W , Wx Wy Wz
29 lis 23:27
asl: Ok dziękuje.
Gdy będzie więcej zmiennych to po prostu liczę więcej wyznaczników
I jeszcze pytanie − ma tutaj jakieś znaczenie czy układ jest jednorodny czy nie?
29 lis 23:31