Tożsamości tryg
Maryla: 1.Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
b) sin
4x − cos
4x = sin
2x−cos
2x
2.oblicz pozostałe wartości funkcji tryg kąta x.
a) cosx = −
14 i xE (
PI2; PI)
3.Oblicz sin(α + β) i cos(α + β), jeśli:
| | √3 | | √2 | |
sinα = − |
| , cosβ = |
| i α,β E (3π2; 2π) |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 20:59
Stach:
a2 − b2 = (a − b)(a + b) i do roboty
29 lis 21:01
PW: 1 b) Wystarczy lewą stronę przedstawić korzystając z wzoru
a4−b4=(a2−b2)(a2+b2)
i już widać.
29 lis 21:02
Maryla: Powinnam teraz podstawić do jedynki tryg. po lewej? − Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem
ten temat

(sin
2x − cos
2x) (sin
2x + cos
2x) = sin
2x − cos
2x
29 lis 21:09
Janek191:
Zamiast sin2 x + cos2 x wstaw 1.
29 lis 22:18
29 lis 22:19
Maryla: Już, to rozumiem dziękuję za pomoc.

dla wszystkich − niestety ale taki mamy budżet.
29 lis 22:52