matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zad
Fed:
Oblicz tgx jesli tg(x−π/4)=5
28 lis 17:52
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
trzeci wzór po lewej stronie
28 lis 17:57
Eta:
oczywiście ....trzeci po prawej
28 lis 17:58
Fed:
A jak go potem roZpisać
28 lis 18:01
Eta:
tg(π/4)=1
tgx−1
=5 ⇒tgx−1=5+5tgx⇒ tgx=................. dokończ
1+tgx
28 lis 18:03