Sprawdzi ktoś?
Grzesiek^^: Sprawdzi ktoś?
8(5x−3)−4(6x−7)≤x−3−2
40x−24−24x+28≤x−5
40x−24x−x≤−5+24−28
15x≤−9 /:15
28 lis 16:33
Jerzy:
Skąd w drugiej linijce: 8(5x − 3) ?
28 lis 16:34
Grzesiek^^: Mianownik na krzyż zastosowałem
28 lis 16:40
Mila:
| 5x−3 | | 6x−7 | | x−3 | |
| − |
| ≤ |
| /*8 piszę szczegółowo |
| 4 | | 8 | | 2 | |
| | 5x−3 | | 6x−7 | | x−3 | |
8* |
| −8* |
| ≤8* |
| ⇔ po uproszczeniu: |
| | 4 | | 8 | | 2 | |
2*(5x−3)−1*(6x−7)≤4*(x−3)⇔
dalej sam
28 lis 16:40
Grzesiek^^: Dlaczego akurat mnożymy przez 8? Ktoś wyjaśni ?
28 lis 16:43
Grzesiek^^: 2*(5x−3)−1*(6x−7)≤4*(x−3)
10x−6−6x+7≤4x−3
10x−6x−4x≤−3+6−7
x≤−4
28 lis 16:44
Jerzy:
Mnozymy przez najwiekszy wspólny mianownik.
28 lis 16:45
Grzesiek^^: 2*(5x−3)−1*(6x−7)≤4*(x−3)
10x−6−6x+7≤4x−12
10x−6x−4x≤−12+6−7
x≤−13
nie pomnożyłem 3*4
28 lis 16:46
Mila:
Po to, abyś działał na liczbach całkowitych, bo tak jest prościej.
Mnożymy przez 8, bo dzieli się przez każdy mianownik.
Obie strony nierówności możesz pomnożyć przez dowolną dodatnią liczbę
i otrzymasz nierówność równoważną.
28 lis 16:47
Jerzy:
10x − 6x − 4x = 0
28 lis 16:47
Grzesiek^^: Zrobię kolejny przykład proszę o sprawdzenie
28 lis 16:48
Mila:
2*(5x−3)−1*(6x−7)≤4*(x−3)⇔
10x−6−6x+7≤4x−12 redukcja po każdej stronie
4x+1≤4x−12 /−4x
1≤−12 sprzeczność⇔brak rozwiązań
28 lis 16:50
Jerzy:
16:46 miał dobrze, tylko żle skończył: 0 ≤ − 13
28 lis 16:51
Grzesiek^^: | 3x−1 | | 2x+3 | | 2x−6 | |
| − |
| ≥ |
| −1 |
| 4 | | 2 | | 8 | |
| | 3x−1 | | 2x+3 | | 2x−6 | |
8* |
| −8* |
| ≥8* |
| −1 |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
2(3x−1)−4(2x+3)≥1*(2x−6)−8
6x−1−8x−3≥2x−6−8
6x−8x−2x≥−6−8+1
−4x≥−13 /(−4)
28 lis 16:58
Grzesiek^^: W ten sposób?
28 lis 16:58
Jerzy:
A dlaczego nie pomnożyłeś −1 przez 8 ?
28 lis 16:59
Jerzy:
Dobra ... masz to w drugiej linijce.
28 lis 16:59
Grzesiek^^: pomnożyłem
28 lis 17:00
Grzesiek^^: Juz widze bład
28 lis 17:00
Jerzy:
4 linijka: 2(3x − 1) = 6x − 2 ; −4(2x+3) = −8x −12
28 lis 17:01
Grzesiek^^: 2(3x−1)−4(2x+3)≥1*(2x−6)−8
6x−2−8x−12≥2x−6−8
6x−8x−2x≥−6−8+2+12
−4x≥0?co z tym
28 lis 17:03
Grzesiek^^: sprzeczność⇔brak rozwiązań?
28 lis 17:04
Jerzy:
−4x ≥ 0 ⇔ x ≤ 0
28 lis 17:07
Grzesiek^^: Jeżeli chodzi o taki przykład
(x−2)2−(x+4)2≤3
podnosimy do kwadratu,usuwamy nawias i przerzucamy na jedna strone?
28 lis 17:11
28 lis 17:13
Grzesiek^^: (x2−8)2≤3 co z tym?
28 lis 17:22
Grzesiek^^: Chyba zle
28 lis 17:34
Grzesiek^^: (x−2)(x+2)−(x+4)(x−4)≤ 3 tego sie czasem tak nie rozbija
28 lis 17:42
Jerzy:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
28 lis 17:44
Grzesiek^^: no wzor skroconego mnozenia
28 lis 17:45
Jerzy:
no to go zastosuj
28 lis 17:45
Rzexnik: [(x−2)+(x+4)]*[(x−2)−(x+4)≤3
28 lis 17:48
Rzexnik: [(x−2)+(x+4)]*[(x−2)−(x+4)]≤3
28 lis 17:49
Eta:
(a+b)(a−b)=a2−b2
(x−2)2−(x+4)2≤3
x2−4x+4 −x2−8x−16−3≤0
−4x+4−8x−16−3≤0
......................
28 lis 17:54
Grzesiek^^: (a+b)(a−b)=a
2−b
2
(x−2)
2−(x+4)
2≤3
x
2−4x+4 −x
2−8x−16−3≤0
−4x+4−8x−16−3≤0
−4x−8x≤−4+16+3
−12x≤15 /(−12)
28 lis 18:03
28 lis 18:04
Grzesiek^^: (x−2)2−(x+4)2≤3
x2−4x+4 −x2−8x−16−3≤0
Jezeli podnosimy do kwadratu to x2,22 i ( x−2)=2x2=−4x
28 lis 18:08
Grzesiek^^: zle to napisalem
28 lis 18:09
Grzesiek^^: ( x−2)=2x*2=−4x
(x+4)=4x*2=8x
w ten sposob dzialamy?
28 lis 18:10
[C[Rzexnik]]: [(x−2)+(x+4)]*[(x−2)−(x+4)]≤3
(x−2+x+4)*(x−2−x−4)≤3
(2x+2)*(−6)≤3
−12x−12≤3
−12x≤15 /(−12)
x≥−1512
x≥−54
x≥−114
28 lis 18:19
Rzexnik: x≥−114
28 lis 18:20
Grzesiek^^: (3x−1)(3x+1)−5(x−1)2≥(2x−1)2
9x2−1−5x2+?x +5≥4x+1
2x w miejsce ?
28 lis 19:05