pomocy
mat: W jaki sposob to rozwiazac?
27 lis 18:58
mat:
To wyżej błednie przepisane
27 lis 19:00
Eta:
Mnożymy nierówność przez 6
3x−4> −2(2x−2)
.......
dokończ
27 lis 19:02
mat: 3x−4>−4x+4
3x+4x>4+4
7x>8 /:7
x>118
tak?
27 lis 19:21
Eta:
Bardzo dobrze
27 lis 19:26
27 lis 19:28
mat: To juz chyba ze zmeczenia
27 lis 19:31
Eta:
Gdzie jest znak nierówności lub równania ? bo nie napisałaś/eś
27 lis 19:32
Eta:
Pomnóż obustronnie przez 12
3(5x−2) > 4(6x+4)
........................
27 lis 19:33
Adrian: Może inaczej...
| 12 | | 3x − 2 | | 12 | | 6x + 4 | |
| * |
| > |
| * |
| |
| 1 | | 4 | | 1 | | 3 | |
Po skróceniu ułamków wychodzi nam:
3(5x−2) > 4(6x+4)
27 lis 19:36
mat: 15x−6>24x+16
15x−24x>16+6
−9x>24 / −9
x<2
69
Czyli tam na krzyż musimy pomnożyć
27 lis 19:38
Eta:
x< −24/9
27 lis 19:40
27 lis 19:42
27 lis 19:44
Eta:
/*4
27 lis 19:44
mat: 4(2x−6)+4(3x+6)>5
8x−24+12x+24>5
8x+12x>5+24−24
20x>5 /:20
dobrze?
27 lis 19:46
Eta:
źle prawa strona ( ona też mnożona przez 4
........... >20
popraw
27 lis 19:47
mat: 8x−24+12x+24>20
8x+12x>20+24−24
20x>20
x>1
27 lis 19:49
Eta:
27 lis 19:49
mat: 4(3x−1)−2(2x+3)≥8(2x−6)−1
12x−4−4x−6≥16x−48−1
12x−4x−16x≥−48−1+4+6
−8x≥−39 /(−8)
x≤4
78
Uffff długie

mam nadzieje że dobrze
27 lis 19:55
mat: chyba jednak zle teraz to zauwazylem
27 lis 19:55
mat: 4/2=2 wiec 2 przed nawias
27 lis 19:57
Eta:
/*8
2(3x−1)−4(2x+3)≥ 2x−6 −8
dokończ
27 lis 19:59
mat: 2(3x−1)−4(2x+3)≥ 2x−6 −8
6x−2−8x−12≥2x−6−8
6x−8x−2x≥−6−8+2
−4x≥−12 /(−4)
x≤3
27 lis 20:02
Eta:
ok
27 lis 20:11
mat: (3x−1)(3x+1)−5(x−2)2≥(2x−1)2
Jesli chodzi o takie zadanie to
(3x−1)(3x+1)−5(2x−4) ≥(4x−1)
(3x−1)(3x+1)−(−10x+20) ≥(4x−1)
i co teraz?
27 lis 20:14
Eta:
Do bani !
9x2−1 −5(x2−4x+4)≥4x2−4x+1
..............
dokończ
27 lis 20:16
mat: 9x2−1 −5(x
2−4x+4)≥4x
2−4x+1
81x−1−(25x−−20x+20)≥16x−4x+1
81x−25x−20x−16x+4x≥1+1−20
24x≥−18 /24
Tak w ogóle dziękuje za pomoc
27 lis 20:22
mat: Rozwiąż równanie
(2x−3)−(5x−4)=2
Jakas podpowiedz?
27 lis 20:31
Eta:
To wyżej źle !
dlaczego napisałeś 81x ? skąd to?
ma być:
9x2−1−5x2+20x−20≥ 4x2−4x+1
.............
dokończ ( zredukuj wyrazy podone)
2/
2x−3−5x+4=2
dokończ...........
27 lis 20:35
mat: 9x2−1−5x2+20x−20≥ 4x2−4x+1
Nie do końca wiem czy mogę odejmować np 9x2−5x2−4x2
27 lis 20:50
mat: co do drugiego
2x−3−5x+4=2
2x−5x=2+3−4
−3x=1 /−3
27 lis 20:54
Eta:
drugie ok
w pierwszym: chyba jasne, że 9x2−5x2−4x2=0
dokończ teraz
27 lis 21:02
mat: −1 +20x−20≥ −4x+1
−1−1−20≥−4x−20x
−22≥−24x /:−24
x≤
2224
To kiedy mam się umówić na korepetycje z Pania?
27 lis 21:07
Eta:
Ostatnie przejście źle
−22≥−24x
24x≥22
27 lis 21:27
Mat: Dziękuję za pomoc!
27 lis 21:32
Eta:
Jutro będę tu wieczorkiem po 20−ej
27 lis 21:50