Zbiór pusty a X należy do R
robbot: Któś może mi wytłumaczyć dlaczego w tym przykładzie:
x2+4x+12>0
odpowiedzią jest, że x należy do R
a dlaczego w tym −x2+5x−10>0
odpowiedzą jest, że zbiór jest pusty ?
26 lis 16:51
===:
chyba pora poczytać coś o wykresie funkcji kwadratowej
26 lis 16:55
26 lis 16:56
jc:
x2+4x+12=(x+2)2 + 8 > 0, tak jest dla dowolnej liczby x
−x2+5x−10 = − (x−5/2)2 − (10 − 25/4) = − (x−5/2)2 − 15/4 < 0 dla każdego x,
a więc nie ma x, dla którego mamy przeciwną nierówność.
26 lis 16:56