Kombinatoryka,Wariacje z powtórzeniami, wariacje bez powtórzeń
Niki_Pl: Zad1. Z tali 52 kart losujemy 10 kart. Ile istnieje możliwych wyników losowania w których
wylosujemy 2 damy?
Zad2. Znajdź liczne rozdań przy grze w brydża, w których każdy z grających otrzyma dokładnie
jednego asa i jednego króla.
Zad3 Z ilu osób składa się klasa,jeżeli wiadomo że 2 −osobową delegacje można wybrać na 300
sposobów?
Zad4.Mamy 30 jednakowych piłek które wrzucamy do różnych 5 pudeł. Ile jest takich rozmieszczen
ze żadne pudło nie jest puste?
Zad5. W poczekalni u lekarza w rzędzie z n krzeseł siedzi k pacjentów w ten sposób, ze żadni
dwaj z nich nie znajdują się na sąsiednich krzesłach. Na ile sposobów może być wybrany
odpowiedni zbiór krzeseł ?
Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadań

Z góry bardzo dziękuje
26 lis 00:00
iteRacj@:
prawdopodobieństwo, że ktoś to wszystko zrobi za Ciebie jest chyba zerowe...
na dobry początek Twojego liczenia w zad.3
n − ilość osób w klasie
26 lis 08:05
PW: Zadanie 5. Oznaczmy symbolem 0 puste krzesło i symbolem 1 krzesło, na którym ktoś siedzi.
Realizacja sposobu wyboru krzeseł może być przedstawiona w postaci ciągu
(1) (1,0,1,0,...,1).
Jest to ciąg, w którym na przemian występują "1" i "0". Ciąg ma k jedynek i (k−1) zer.
Widać więc, że liczba krzeseł n musi spełniać nierówność
n ≥ 2k−1.
Jeżeli n = 2k−1, to ciąg (1|) jest jedyną możliwą realizacją.
Jeżeli n>2k−1, czyli dla pewnej liczby naturalnej p>0
n−2k+1 = p,
oznacza to że mamy do dyspozycji p pustych krzeseł (zer), które można dostawiać w dowolnych 2k
miejscach ciągu.
Liczba miejsc 2k bierze się stąd, że "0" można wstawiać przed każdym z (2k−1) wyrazów lub po
ostatnim wyrazie ciągu.
Na ile sposobów można rozwiązać równanie
x
1+x
2+...+x
2k = p,
w którym składniki są zerami lub liczbami naturalnymi?
Składnik "0" oznacza, że na odpowiednim miejscu nie dostawiamy pustego krzesła, zaś składnik
dodatni r oznacza, że na odpowiednim miejscu dostawiliśmy r pustych krzeseł.
Odpowiedź pewnie znasz, jeśli uczysz się matematyki dyskretnej
26 lis 15:12
Jerzy:
Zad 1)
4*3*40*39*38*37*36*35*34*33
26 lis 15:17
Jerzy:
Oj ..... = 4*3*48*47*46*45*44*43*42*41
26 lis 15:19
PW: 204660 (początek rozważań z 22:28 pokazuje jak dojść do odpowiedniego wzoru
dla zadania 4.).
26 lis 15:36
iteRacj@:
PW bardzo dziękuję za podanie tego linku!
26 lis 16:15