FUNKCJA
HOMOGRAFICZNA: Punkt A(2,−3) jest środkiem symetrii wykresu funkcji homograficznej f(x)= (ax+12)/(cx+d).
Wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie o rzędnej −6.
Oblicz współczynniki a, c, d.
Wyznacz kąt nachylenia stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0= 2 + pierwiastek z
6
24 lis 19:20
Janek191:
A = ( 2, −3)
B = ( 0, − 6) ⇒ B' =( 4,0)
więc
| | 12 | |
f(0) = |
| = − 6 ⇒ d = − 2 |
| | d | |
| | 4a + 12 | |
f( 4) = |
| = 0 ⇒ a = − 3 |
| | 4 c + d | |
Mamy
=======================
24 lis 19:47
CZWOROKĄT: Rozumiem. Dzięki. A mogę prosić o ten kąt nachylenia stycznej?
24 lis 19:50
5-latek: A to nie jest wartosc pochodnej w punkcie ?
24 lis 20:00
CZWOROKĄT: No to jak obliczę pochodną, podstawię ten punkt to mi wyjdzie jakaś liczba. A skad mam wziąc
kat nachylenia?>
24 lis 20:01
CZWOROKĄT: POCHODNA:
f'(x)= −6 / (x−2)2
f'(2+pierwiastekz6) = −1
i co z tym?
24 lis 20:04
Janek191:
| | − 3*( x − 2) − ( −3 x + 12)*1 | | − 6 | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | (x −2)2 | | (x −2)2 | |
f '( 2 +
√6) = − 1 = a = tg α
α = 135
o
=========
y = a x + b
y = − x + b f( 2 +
√6) =
√6 − 3
zatem
−2 −
√6 + b =
√6 − 3 ⇒ b = 2
√6 − 1
y = − x + 2
√6 − 1
=================
24 lis 20:04
CZWOROKĄT: no ale kąt nachylenia stycznej wynosi 135? w jakim celu obliczyłeś dalej to:
y = a x + b
y = − x + b f( 2 + √6) = √6 − 3
zatem
−2 − √6 + b = √6 − 3 ⇒ b = 2√6 − 1
y = − x + 2√6 − 1
?
24 lis 20:06
Janek191:
Aby narysować tą styczną
24 lis 20:07
5-latek: Napisal w gratisie rownanie tej stycznej
24 lis 20:09
OBLICZ SUME: ale kat wynosi 135 mordko?
24 lis 20:09
24 lis 20:10