Monotoniczność funkcji
Beata: Zbadać monotoniczność funkcji na podst. definicji.
f(x)=2−(1/x)
24 lis 15:08
Jerzy:
Dziedzina: R\{0}
| | −cxe−cx − e−cx | | e−cx*(−cx − 1) | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
I teraz analizuj pochodną.
24 lis 15:12
Jerzy:
To nie do Ciebie
24 lis 15:14
kochanus_niepospolitus:

ale dziedzinę dobrze wyznaczyłeś
24 lis 15:18
Jerzy:
Gorzej z pochodną
24 lis 15:19
kochanus_niepospolitus:
oj tam oj tam

Beato, czy znasz definicję
24 lis 15:20
24 lis 15:21
Beata: Chciałam się upewnić co do wyniku
24 lis 15:30
kochanus_niepospolitus:
to podaj swój wynik, skoro już go masz
24 lis 15:31
Beata: MAlejąca w przedziałach (−∞,0) oraz (0,∞) ?
24 lis 15:32
kochanus_niepospolitus:

jak dla mnie to ona jest rosnąca
24 lis 15:33
Adamm: ne jest rosnąca
f(−1)>f(1)
nie jest monotoniczna
24 lis 15:36
Czarek: Kochanus miał chyba na myśli że jest rosnąca w przedziałach, poprawił Beatę poprostu i z tym
się zgadzam funkcja rośnie w przedziałach x∊(−∞;0) i x∊(0;∞)
24 lis 15:51
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... mój komentarz odnosił się do 15:32 i dotyczyło że nie jest ona malejąca w tych
przedziałach tylko rosnąca w tych przedziałach
24 lis 16:11