Pochodna
Qaz: Zbadaj monotonicznosc funkcji w przedziale (−
∞;−1)
23 lis 18:52
Adamm: x, y<−1
x<y
x+1<y+1
| 1 | | 1 | |
| < |
| (bo (x+1)(y+1) jest dodatnie) |
| y+1 | | x+1 | |
f(y)<f(x)
czyli ciąg maleje
23 lis 18:59
Adamm: funkcja nie ciąg
23 lis 19:00
Qaz: A czy jak zrobiłam to ze pochodnej w ten sposob to będzie dobrze?
| | 1 | | 1 | | 1+x2−1−x1 | |
F(x1)−f(x2)= |
| − |
| = |
| = |
| | 1+x1 | | 1+x2 | | (1+x1)(1+x2) | |
23 lis 19:12
Qaz: X2−x1>0 czyli funkcja malejąca
23 lis 19:15
kochanus_niepospolitus:
w którym miejscu tutaj użyłeś pochodnej
23 lis 19:15
kochanus_niepospolitus:
zapomniałeś o napisaniu założenia:
x2 < x1
23 lis 19:16
Qaz: A czy tym moim sposobem jest dobrze czy nie, podpatrzone z innego forum?
23 lis 19:24
kochanus_niepospolitus:
Zależy jak uargumentujesz to co Ci wyszło.
Należy zauważyć, że funkcja f(x) NIE JEST malejąca w całej swojej dziedzinie, natomiast jest
malejąca w swoich przedziałach (czyli (−∞,−1) i (−1,+∞) )
23 lis 19:28
23 lis 19:29
kochanus_niepospolitus:
cholera ... masz podany przedział dla którego badasz

No to wystarczy odpowiednio uargumentować wyrażenie które otrzymujesz
23 lis 19:30
Qaz: A o co chodzi z tym, ze funkcją nie jest malejąca w dziedzinie jak się to określa?
27 lis 22:45