trygonometria
sylwester: Rozwiąż równanie 2sin2x+sinx=0 ⋀ x∊<0, 2π> sprawdż że suma pierwiastków jest parzysta
wielekrotnościa liczby π ?
Bardzo proszę o pomoc
31 sty 19:21
Godzio:
2sin
2x + sinx = 0
sinx(2sinx +1) = 0
sinx =0 v 2sinx = −1
sinx = 0
x= kπ => x = π v x=2kπ
2sinx = −1
| | π | | 7π | |
x=− |
| + 2kπ v x = |
| +2kπ
|
| | 6 | | 6 | |
|| ||
| 7π | | 11π | | 18 | |
| + |
| + 2kπ + π = |
| π + 3π = 6π |
| 6 | | 6 | | 6 | |
31 sty 19:27
sylwester: dziękuje bardzo

tylko nie bardzo to rozumiem
31 sty 19:31
Godzio: czego nie rozumiesz ?
31 sty 19:44
sylwester: sinx = 0
x= kπ => x = π v x=2kπ
nie rozumiem dlaczego to jest literka k?
| | π | | 7π | |
i dlaczego potem sa te 2 przypadki? − |
| |
| |
| | 6 | | 6 | |
czy to wynika z wykresu funkcji?
31 sty 19:50
Godzio: jak mamy:
sinx(2sinx+1) =0 żeby całe wyrażenie = 0 to jeden z jego wyrazów " sinx" lub "2sinx+1" musi się
równać 0
więc
sinx =0 v 2sinx +1 = 0
dla sinx równy zero przyjmuje kolejne wartości 0,π,2π,3π
ta literka k zastępuje niejako 2,3,4, itd zawsze powinno się zapisywać że k∊C
w tym wypadku masz określony przedział w którym znajdują się rozwiązania,
więc :
sinx =0
x = kπ x ∊<0,2π>
więc k = 1 v k=2 mamy tylko takie możliwości w naszym przedziale
k=1 k=2
x=π x=2π
i dalej rozwiązujemy nasz 2 wyraz
2sinx +1 = 0
| | π | | π | | 7π | |
x= − |
| +2kπ v x = π − (− |
| ) +2kπ = |
| +2kπ i znów patrząc na |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
przedział
| | π | |
x= − |
| +2kπ => k może tylko się równać 1
|
| | 6 | |
mam nadzieje że zrozumiałe
31 sty 20:01
Godzio:
tutaj masz kilka przykładów
1578
31 sty 20:02
sylwester: dziekuje

rozumiem

a przykłady przeanalizuje
31 sty 20:04