pomocy
5-latek: Oblicz pochodne
a) sin3x
b) (2x + 3) do potęgi 4
c) ln(x do potęgi 4 + 1)
d) cos do potęgi trzeciej 2x
18 lis 22:19
Luxon: Na podstawie twierdzenia o pochodnej funkcji złożonej
a) f'(x) = (sin3x)' = cos3x * (3x)' = 3cos3x
b) f'(x) = [(2x+3)
4]' = 4(2x + 3)
3 * (2x + 3)' = 8(2x + 3)
3 // może być w takiej postaci
| | 1 | | 4x3 | |
c) f'(x) = [ln(x4 + 1)]' = |
| * (x4 + 1)' = |
| |
| | x4 + 1 | | x4 + 1 | |
d) f'(x) = (cos
32x)' = 3cos
22x * (cos2x)' = 3cos
22x * (−sin 2x) * (2x)' = −6cos
22xsin2x
Na samym końcu jest pochodna funkcji złożonej:
359
18 lis 22:22
5-latek: skad wiemy ze ostatnie tak?
18 lis 22:25
Jerzy:
Nie podszywaj się pod małolata durniu.
18 lis 22:31