Spelnienie nierownosci
5-latek: Zbadac dla jakich liczb natutalnych jest spelniona nierownosc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
a) |
| + |
| +.......+ |
| > |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| + |
| + |
| +...... |
| <2− |
| |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | n | |
18 lis 11:08
Blee:
a) ciag ten niedawno pokazywales. Jakbys sie cofnal fo tamtego zadania to bus zobaczyl ze ciag
jest rosnacy.
a2 = 1/3 + 1/4 = 7/12
a1 = 1/2
Wniosek.
18 lis 11:20
5-latek: Czesc

tak jest rosnacy
mam taka wskazowke
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Do obu stron nierownosci dodajemy |
| + |
| − |
| |
| | 2k+1 | | 2k+2 | | k+1 | |
18 lis 11:43
kochanus_niepospolitus:
(b)
oznaczmy lewą stronę nierówności jako jako ciąg k
n, a prawą jako l
n
zauważ, że:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| − |
| = (2 − |
| ) − ( 2 − |
| ) = ln+1 − ln |
| | n*(n+1) | | n | | n+1 | | n+1 | | n | |
to oznacza, że jeżeli chociażby dla jednego 'N' zajdzie nierówność k
N < l
N to już dla
wszystkich następnych wyrazów (dla n>N) zajdzie ta nierówność.
| | 1 | |
k1 = |
| = 1 = 1 = 2 − 1 = l1 |
| | 1 | |
| | 5 | | 3 | | 1 | |
k2 = |
| < |
| = 2 − |
| = l2 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
18 lis 11:46
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... ten pierwszy ciąg robiliśmy wczoraj albo przedwczoraj

w sensie rozpisałem Ci monotoniczność
a Ty później też sam wykazałeś, że ten ciąg ma wszystkie wyrazy (tam a
1 było inaczej
zdefiniowane) większe od 1/2
18 lis 11:48
kochanus_niepospolitus:
c)
| | 2n*(2n−1) | | n | | | |
= |
| = n*(2n−1) > n = |
| = | |
| | 2 | | 1 | | |
18 lis 11:49
kochanus_niepospolitus:
a teraz idę na ... śniadanie
18 lis 11:50
5-latek: Tylko wroce od rodzicow to spojrze do tego zadania .
18 lis 11:50
5-latek: Smacznego
18 lis 11:51
18 lis 11:51
Blee:
Oczywiscie w (c) nierownosc jest prawdziwa dla n>1
18 lis 12:47