rozterki z wartością bezwzględną
Alice: Cześć mam pytanie bardziej teoretyczne, chodzi o wartość bezwzględną. Chcę wyjaśnić wszystkie
swoje matematyczne niejasności przed maturką i dlatego pytanie:
1. Czasami jak rozwiązywaliśmy równania z wart. bez. to po prostu zmieniałam znaki po drugiej
stronie pisząc "lub" między dwoma opcjami. Czyli np:
|x−5| = 6
czyli
x−5=6
lub
x−5= −6
I nic nie robiłam z dziedziną. Czasami za to, trzeba w zadaniu zajmować się też dziedziną i
opuszczając wart. bez. muszę ustalić dla jakich niewiadomych jest ona dodatnia i potem w
odrbębie tej dziedziny wybieram rozwiązania. Bardzo chciałabym wiedzieć jak rozróżnić te
sytuacje i czemu się robi inaczej

Z góry dzięki za odpowiedź, bo już mnie kilka dni to nurtuje :x
17 lis 17:42
Jack:
caly czas robisz dziedzina, tylko dla |x−5|=6 po prostu to skracasz.
bo przeciez rozbicie na przedzialy
x−5=6 lub x−5=−6
nie oznacza nic innego jak
1o dla x−5 ≥ 0 −−> x ≥ 5
x−5 = 6
2o dla x−5 < 0 −−> x < 5
x−5 = −6
17 lis 18:09
Alice: Aaaaa dziękuję bardzo za odpowiedź! A czy jeśli mam nierówności to zmienia się jakoś zworty czy
zawsze te same?
17 lis 21:01
Jerzy:
|a| > A ⇔ a > A lub a < − A
|a | < A ⇔ −A < a < A
17 lis 21:08
17 lis 21:25
Jack: Serio usunęli wartość bezwzględną?
18 lis 00:32