matematykaszkolna.pl
rozterki z wartością bezwzględną Alice: Cześć mam pytanie bardziej teoretyczne, chodzi o wartość bezwzględną. Chcę wyjaśnić wszystkie swoje matematyczne niejasności przed maturką i dlatego pytanie: 1. Czasami jak rozwiązywaliśmy równania z wart. bez. to po prostu zmieniałam znaki po drugiej stronie pisząc "lub" między dwoma opcjami. Czyli np: |x−5| = 6 czyli x−5=6 lub x−5= −6 I nic nie robiłam z dziedziną. Czasami za to, trzeba w zadaniu zajmować się też dziedziną i opuszczając wart. bez. muszę ustalić dla jakich niewiadomych jest ona dodatnia i potem w odrbębie tej dziedziny wybieram rozwiązania. Bardzo chciałabym wiedzieć jak rozróżnić te sytuacje i czemu się robi inaczej Z góry dzięki za odpowiedź, bo już mnie kilka dni to nurtuje :x
17 lis 17:42
Jack: caly czas robisz dziedzina, tylko dla |x−5|=6 po prostu to skracasz. bo przeciez rozbicie na przedzialy x−5=6 lub x−5=−6 nie oznacza nic innego jak 1o dla x−5 ≥ 0 −−> x ≥ 5 x−5 = 6 2o dla x−5 < 0 −−> x < 5 x−5 = −6
17 lis 18:09
Alice: Aaaaa dziękuję bardzo za odpowiedź! A czy jeśli mam nierówności to zmienia się jakoś zworty czy zawsze te same?
17 lis 21:01
Jerzy: |a| > A ⇔ a > A lub a < − A |a | < A ⇔ −A < a < A
17 lis 21:08
iteRacj@: jeśli maturka z pytania to matura podstawowa, to warto pamiętać, że na nowej od 2015 już wartość bezwzględna nie obowiązuje https://matematykaszkolna.pl/forum/253454.html
17 lis 21:25
Jack: Serio usunęli wartość bezwzględną?
18 lis 00:32