Jutro poprawa pomocy
Sebastian Porowski: https://www.fotosik.pl/zdjecie/58499d3b6b2c3412
Dobry wieczór przesyłam link do sprawdzianu jutro go poprawiam potrzebuje 12 pkt aby go
zaliczyć,proszę
o pomoc w rozwiązywaniu zadań na początek prześlę to co już zrobiłem. Proszę o sprawdzenie
efektow mojej pracy.
zadanie 4
a) f(x)=2x−3
−f(−x)= −(2(−x)−3)=
−f(−x)=2x plus 3
b) 2x−3
f(x)=2(x−(−3))−3plus 1
f(x)=2x plus 4
15 lis 19:51
Sebastian Porowski: zadanie 1 korzystałem ze wzorów ze strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
wyliczyłem ze obwód trójkąta to
12p(2)
udowodniłem ze trójkat jest prostokatny na mocy twierdzenia pitagorasa
boki trójkata to ab=4piewiastki z dwóch ac 3 pierwiastk iz dwóch i przeciwprostokątna to 5
pierwiastków z dwóch.
JAk podstawie to pod pitagorasa to suma dóch przyprostokątnych jest rowna przeciwprostokątna
wiec trojkat jest prostokatny .
PRoblem mam z podpunktem c w tym 1 zadaniu kompletnie nie wiem jak to ruszyć
15 lis 20:13
Eta:

P(x,y) to w symetrii względem osi OY P
1( −x,y)
A(1,−2) to A
1(−1,−2)
B(5,2) to B
1(−5,2)
C(−2,1) to C
1( 2,1)
15 lis 22:21
Sebastian Porowski: Panie Eta dziękuje za pomoc.
https://zapodaj.net/2a17dcaa5c17f.png.html zapodaje ponownie
zdjęcie sprawdzianu,okazało się,że poprawiam go jutro prosiłbym o sprawdzenie
wykonany przeze mnie zadań.Chciałbym się dowiedzieć czy w zadaniu 3 wyznaczam wzór funkcji
biorąc dwa dowolne punkty z wykresu
i podstawiam je do wzoru ogólnego funkcji y=ax+b i tworze układ równań?
16 lis 07:15
Sebastian Porowski: Mam jeszcze pytanie o zadanie drugie rozwiązuje je w następujący sposób :
wyliczam wektor ab oraz wektor ac
Wektor Ac obliczyłem w następujący sposób : (1−(−1) , 0−2)= (2,−2)
Wektor AB obliczyłem = (3−(−1), −6−2)= (4,−8)
Po podstawieniu do równania mam takie coś
:
| 1 | |
| * (4,−8) − 4(2,−2)=2AD |
| 2 | |
(2,−4)−(8,+8)=2ad
Co robić ww takiej sytuacji
16 lis 08:47
Sebastian Porowski: Czy mógłby ktoś mi pomóc?

Wiem,że to dość nieciekawy dział ale bardzo mi na tym zależy.
16 lis 14:55