Znajdz okres podstawowy funkcji
wicior: Znajdz okres podstawowy funkcji:
f(x)=cos2x+sin5x
14 lis 22:29
Mila:
2π
T1=
=π okres y=cos(2x)
2
2π
T2=
okres y=sin(5x)
5
Wypisuję:
π,2π,3π,4π,5π,6π
2π
4π
6π
8π
10π
,
,
,
,
=2π
5
5
5
5
5
T=2π
Z definicji:
cos(2x)+sin(5x)=cos[2*(x+T)]+sin[5*(x+T)]
T≠0 − stała ,( niezależna od x)
14 lis 22:51
Kamil: zrobiłem tu podobne zadanie, nikt nie potwierdził jego poprawności, ale wpisałem wzór funkcji
do programu rysującego wykres i okazalo się że dobrze zrobione
https://matematykaszkolna.pl/forum/361709.html