matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okres podstawowy
Kamil:
2π
3π
Wyznacz okres podstawowy f(x)=sin
x+cos
x
3
5
2π(x+t)
2π
sin
=sin
x+2π
3
3
2πx+2πt=2πx+6π t=3
3π(x+t)
3π
cos
=cos
x+2π
5
5
10
t=
3
10
NWW(3,
)=30
3
2π
3π
więc okres f(x)=sin
x+cos
x to t=30
3
5
czy dobrze to obliczone? czytałem coś że dla ułamków nie ma NWW
14 lis 21:45