matematykaszkolna.pl
zmiennosc funkcji Edi: Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji f(x) = 4 x−1x+5
30 sty 21:59
Bogdan: Po co powtarzasz ten sam temat?, jest tutaj 36095
30 sty 22:03
Edi: licze ze ktos sie wkoncu zlituje i cos rozwiaze...
30 sty 23:01
Mickej: Ok rozwiązuje to łopatologicznie krok po kroku/.....
30 sty 23:18
Edi: emotka
30 sty 23:32
Mickej:
 x−1 
f(x)=4*

x+5 
Dziedzina :Funkcja f(x) jest określona dla każdego x≠−5 Obliczamy granice w otoczeniu −5 Granica lewo Stronna −5=− prawo Stronna A więc x=−5 jest asymptotą pionową funkcji f(x) da się zapisać w postaci
 24 24 
f(x)=4−

przy czym gdy x→ to

dąży do 0 a więc
 x+5 x+5 
y=4 jest asymptotą poziomą Miejsca zerowe funkcji do x0=1 Pochodna w celu ustalenia ewentualnego ekstremum funkcji
 6 
f`(x)=

(x+5)2 
Pierwsza pochodna stale dodatnia a więc funkcja jest stale rosnąca Obliczamy pochodną drugiego rzędu f``(x)=−U{12}{(x+5)3 stale ujemna czyli funkcja jest na całej długości wklęsła teraz robisz tabelkę w której opisujesz daną funkcje czyli dla wybranych wartosci x opisujesz jak zachowuje się funkcja jej pierwsza i druga pochodna i na koniec rysujesz jeszcze wykres
30 sty 23:42
Mickej: jak czegoś nie rozumiesz to pytaj
30 sty 23:42
Edi: ups.... zapomnialem dopisac z to wszytsko dla x≥1.... czyli dziedzina od <1, ∞) czylii ten punkt −5 sie nie wlicza ale co to zmieni?
30 sty 23:49
Mickej: w sumie to nic poza tym że funkcja nie ma asymptoty w punkcie −5 każdą funkcje się bada w taki sam sposób na tym schemacie ktory ci podałem
30 sty 23:52
Edi: a dla tego punktu 1 bede badal jakis lim zeby obliczyc jakas asymptote? czy to nie ma sensu skoro i tak wiadomo ze jej nie przekracza...?
30 sty 23:54
Edi: i mam jeszcze jedeno zapytanie bo ja ponozyłem po prostu przez ta 4 i wyszlo mi ze 4x−4x+5 ale wtedy inna mi pochodna wychodzi
30 sty 23:56
Mickej: nie w 1 nic nie badasz bo nie ma sensu a mnożyć też możesz to nie zmienia wyniku pochodnej może ja błąd zrobilem bo nie chce mi sie kartki wyciągać ale to nie zmienia faktu jak sie postępuje
31 sty 00:01