zmiennosc funkcji
Edi: Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji
f(x) = 4 x−1x+5
30 sty 21:59
Bogdan:
Po co powtarzasz ten sam temat?, jest tutaj
36095
30 sty 22:03
Edi: licze ze ktos sie wkoncu zlituje i cos rozwiaze...
30 sty 23:01
Mickej: Ok rozwiązuje to łopatologicznie krok po kroku/.....
30 sty 23:18
Edi:
30 sty 23:32
Mickej:
Dziedzina :Funkcja f(x) jest określona dla każdego x≠−5
Obliczamy granice w otoczeniu −5
Granica lewo Stronna −5=−
∞ prawo Stronna
∞
A więc x=−5 jest asymptotą pionową funkcji
f(x) da się zapisać w postaci
| | 24 | | 24 | |
f(x)=4− |
| przy czym gdy x→∞ to |
| dąży do 0 a więc |
| | x+5 | | x+5 | |
y=4 jest asymptotą poziomą
Miejsca zerowe funkcji do x
0=1
Pochodna w celu ustalenia ewentualnego ekstremum funkcji
Pierwsza pochodna stale dodatnia a więc funkcja jest stale rosnąca
Obliczamy pochodną drugiego rzędu
f``(x)=−U{12}{(x+5)
3
stale ujemna czyli funkcja jest na całej długości wklęsła
teraz robisz tabelkę w której opisujesz daną funkcje czyli dla wybranych wartosci x opisujesz
jak zachowuje się funkcja jej pierwsza i druga pochodna i na koniec rysujesz jeszcze wykres
30 sty 23:42
Mickej: jak czegoś nie rozumiesz to pytaj
30 sty 23:42
Edi: ups.... zapomnialem dopisac z to wszytsko dla x≥1.... czyli dziedzina od <1, ∞)
czylii ten punkt −5 sie nie wlicza
ale co to zmieni?
30 sty 23:49
Mickej: w sumie to nic poza tym że funkcja nie ma asymptoty w punkcie −5 każdą funkcje się bada w taki
sam sposób na tym schemacie ktory ci podałem
30 sty 23:52
Edi: a dla tego punktu 1 bede badal jakis lim zeby obliczyc jakas asymptote? czy to nie ma sensu
skoro i tak wiadomo ze jej nie przekracza...?
30 sty 23:54
Edi: i mam jeszcze jedeno zapytanie bo ja ponozyłem po prostu przez ta 4 i wyszlo mi ze
4x−4x+5
ale wtedy inna mi pochodna wychodzi
30 sty 23:56
Mickej: nie w 1 nic nie badasz bo nie ma sensu a mnożyć też możesz to nie zmienia wyniku pochodnej może
ja błąd zrobilem bo nie chce mi sie kartki wyciągać ale to nie zmienia faktu jak sie postępuje
31 sty 00:01