dziedzina
Edi: Jaka będzie dziedzina funkcji:
f(x) = 4 x−1x+5 , dla x≥1
30 sty 15:48
kalafiorowa: x∊<1;5)∪(5;+niesk.)
30 sty 15:56
Edi: dlaczego do 5?
30 sty 16:00
Edi: mi sie wydawalo ze od 1 do nieskonczonosci
30 sty 16:05
mela:
Df = <1,∞)
bo x ≠ −5 i x ≥ 1 => x€ <1,∞)
30 sty 16:08
Edi: a czy moglby ktos dalsza procedure badania funkcji zrobic..?
policzylem limes +∞ i 1 , tylko nie wiem czy jednyka bedzie lewo czy prawostronna... i czy
tylko tych dwoch licze
wyszlo mi ze lim +∞ = 4, a lim 1 = 0
czyli wynika z tego ze 4 jest asymptota pozioma? a 0 pionowa...?
w ukośnej wychodzi mi ze bedzie to y=4 wiec chyba cos nie tak...
przy ekstremum ze −5 jest podejrzane o nie
i monotonicznosc od −∞ do −5 rosnie, a od −5 do +∞ maleje
z punktami przegiecia juz nie wiem jak jest. policzylem druga pochodna i nie wiem co dalej..

moglby ktos cos podpowiedziec co do tego przykłądu bo wydaje mi się ze nie jest to dobrze...
30 sty 17:21
Edi:
30 sty 18:13
Mickej: kalafiorowa podała złą dziedzine z dziedziny wykreślasz tylko −5
30 sty 18:21
ula: y=4 to asymptota pozioma obustronna
0 należy do dziedziny więc należy do wykresu
30 sty 20:56
ula:

wyjdzie tak jak na rysunku
30 sty 21:08
Bogdan:
Dobry wieczór.
Dziwnie zapisana funkcja, czy na pewno taki jest jej wzór?
30 sty 21:09
ula: jest to zwykła funkcja homograficzna dla x≥1
30 sty 21:11
Bogdan:
Edi wypowiedz się w sprawie wzoru tej funkcji
30 sty 21:22