drabina, pochodne
Leszek:

Drabina pochylona o ścianę ma 5 metrów długości. Dolna część drabiny jest ciągnięta
horyzontalnie w
przeciwnym kierunku z szybkością 2 metrów na sekundę (tak że tworzy się trójkąt między ścianą,
drabiną
i podłogą). Jak szybko zmienia się pole tego trójkąta od momentu kiedy długość od dołu drabiny
do ściany
jest równa 4 metry?
Ja to chciałem zrobić tak
P(a)=1/2 *a*h=1/2*a*
√25−a2
zrobić teraz pochodną po t
dPdt=(1/2*a*
√25−a2)'
liczę pochodną, podstawiam dane, ale wychodzi mi dodatnie to, a nie powinno chyba, tak?
pomoc!