d
Leszek: zadanie z trescia, pochodne
5 metrowa drabina jest odsuwana od sciany z predkoscia 2m/s, jak szybko zmienia sie pole
trojkata
utworzonego przez drabine, podloge i sciane kiedy dol drabiny jest oddalony 4 metry od sciany ?
jak dla mnie
P'=(a2√25−a2)' dla a'=2 i a=4 kiedy juz jest zrozniczkowane wstawiam to, ale P'
wychodzi dodatnie
a przeciez nie powinno, mam blad w obliczeniach czy zle mysle?
11 lis 19:55
Pytający:
| | tv | | 5 | |
P(t)= |
| *√25−(tv)2=t√25−4t2 [m2], t∊<0; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
P'(t)=(t
√25−4t2)'=(t')*
√25−4t2+t*(
√25−4t2)'=
| | −8t | | m2 | |
=√25−4t2+t* |
| [ |
| ] |
| | 2√25−4t2 | | s | |
vt=4 ⇒ t=2 [s]
| | 8*22 | | 16 | | −7 | | m2 | |
P'(2)=√25−4*22− |
| =3− |
| = |
| [ |
| ] |
| | 2√25−4*22 | | 3 | | 3 | | s | |
11 lis 21:42
Leszek: dziekuje bardzo, nie za bardzo rozumiałem to rozwiazanie P(t) wiec zrobilem moim sposobem
P(a)−−>
dP/da i podstawilem da/dt =2 i wyszlo to samo, przepraszam ze nowy watek zrobilem zamiast
odnawiac tamten
niepotrzebnie zasmiecilem forum
12 lis 15:07