Analityczna
Aga: https://matematykaszkolna.pl/forum/267399.html
Próbuję rozwiązać to zadanie. Wyszła mi 1 odpowiedź 3x+4y−42=0.
Ale w książce jest jeszcze jedna prosta, ktora nie wychodzi z tego równania: x+6=0.
W jaki sposób ją znaleźć? Proszę o pomoc.
12 lis 13:13
Aga: Podpowie ktoś

12 lis 14:10
iteRacj@: zaraz napiszę
12 lis 14:17
iteRacj@: inny sposób niż
Ety
równanie prostej przechodzącej przez pkt P(−6,15)
Ax+By+C=0
A*(−6)+B*15+C=0
wyliczam z tego C
C = 6A − 15B
Ax+By+6A −15B = 0
odległość pktu Q(4,−5) od tej prostej wynosi 10
| | |4A−5B−15B+6A| | |
10 = |
| |
| | √A2+B2 | |
10*
√A2+B2 = |10A−20B|
√A2+B2 = |A−2B|
podnoszę stronami do kwadratu (są dodatnie) i redukuję
A
2+B
2 = |A−2B|
2
3B
2 − 4AB =0
B(3B−4A)=0
i masz dwie proste
12 lis 14:23
iteRacj@: podstaw oba wyniki tutaj
Ax+By+6A −15B = 0
znajdź równania tych prostych, to są te z odpowiedzi
12 lis 14:25
Aga: Dziękuję bardzo
12 lis 14:27
iteRacj@:
12 lis 14:27
iteRacj@: i jeszcze mała poprawka
12 lis 14:29