Wyznacz rówanie prostej
CudMalina: Wyznacz równanie prostej, do której należy punkt P(−6, 15) i takiej, że odległość od punktu
Q(4,−5) od tej prostej wynosi 10.
Proszę o jakąś wskazówkę, bo nie wiem jak ułożyć układ równań. Na pewno trzeba użyć wzoru na
odległość punktu od prostej, ale nie bardzo wiem co zrobić z tym dalej.
23 lis 15:14
CudMalina: Nikt? :<
23 lis 16:06
Eta:
Odległość "d"między prostymi równoległymi
k: A
1x+B
1y+C
1 i p: A
2x+B
2y+C
2
w tym zadaniu:
k: y=a(x+6)+15 ⇒ k : ax−y−6a−15=0
p ∥ k i Q∊p
p: y=a(x−4)−5 ⇒ p: ax−y+4a+5=0 i d=10
| |4a+5+6a+15| | |
| =10 ⇒ |a+2|=√a2+1⇒ (a+2)2=a2+1 ⇒ a=...... |
| √a2+1 | |
dokończ .......
23 lis 16:17
23 lis 16:22
noKidney: Jest jeszcze jeden chochlik w prostych "k" i "p" przy jednomianach "ax" oraz "y" są zamienione
znaki.
25 wrz 17:44